crònica
Ni amb la Mare de Déu
Costa d’imaginar que, al final d’una manifestació d’un Onze de Setembre, Elisenda Paluzie, Jordi Sànchez o, anant encara més enrere, Carme Forcadell o Muriel Casals, instants abans de dirigir-se a la multitud amb un discurs polític, demanessin un moment d’atenció, i de silenci, i fessin pujar a l’escenari una imatge de la Mare de Déu de Montserrat, enfilada en un petit púlpit amb la senyera feta amb flors, i aleshores, un cop a la vista de tothom, entonessin el Virolai.
Això és el que va passar a primera hora de la tarda d’ahir a la plaça de Catalunya de Barcelona quan el portaveu de l’associació Cataluña Suma por España va demanar que anessin a buscar una imatge de la Mare de Déu del Pilar que s’havia passat tot el matí dins d’una carpa, com si fos una capelleta. Van fer pujar la imatge a l’escenari, i aleshores, un cop a la vista de tothom, va començar a sonar la melodia de l’himne a la Mare de Déu del Pilar, patrona dels espanyols, que ahir celebraven la festivitat i el conegut com a Dia de la Hispanitat. Després es va llegir el manifest polític.
La carpa on va estar exposada la imatge de la Mare de Déu era una més de les que ahir al matí es van posar a la plaça de Catalunya per a l’exposició de material i ideologia de partits i entitats espanyolistes de tot tipus, des dels policies de Jusapol fins a Hablamos Español. Durant tot el matí, l’espai on hi havia la imatge religiosa va anar rebent visites de ciutadans, molts dels quals mostrant veneració i alguns fins i tot dedicant-li cançons.
Tanta devoció, i tanta invocació, no va servir per a gaire res, perquè a les dotze del migdia, quan es va posar a caminar la manifestació que va recórrer el passeig de Gràcia, des del carrer Provença fins al punt de la plaça de Catalunya on estaven situades les carpes i un petit escenari, sols hi havia uns centenars de persones i, en el moment àlgid de la marxa, se n’hi van aplegar unes 2.000, segons el recompte que va poder fer aquest diari. Si la desfilada va tenir un cert interès, va ser perquè darrere dels manifestants discorrien grups de folklore bolivià, que, com comença a ser habitual el 12 d’octubre, baixen pel passeig de Gràcia ballant.
Feia un dia molt bonic, les banderes espanyoles i els vestits del folklore bolivià hi donaven molt de color, però el cert és que ahir el passeig de Gràcia li va venir molt ample, a l’espanyolisme, que es va manifestar amb el lema Juntos por lo que nos une, España y la Hisapanidad. És la crida que Cataluña Suma por España, organitzadora de l’esdeveniment, va voler triar, si bé ahir la unitat no va ser la tònica dominant.
Rere la pancarta principal, hi marxaven representants de Vox i del Partit Popular, però no de Ciutadans, que tot i tenir una carpa a la plaça de Catalunya no es va voler manifestar. En unes declaracions a la premsa, Carlos Carrizosa va assegurar que de cap de les maneres estaven fent el joc a Vox ni tampoc li estaven cedint espai.
El cas és, però, que ahir l’únic color taronja que hi havia en la concentració espanyolista era el del cartell de la carpa de Ciutadans; la resta era un clar domini del verd de Vox, que amb cartells i adhesius que anaven distribuint a tort i a dret van deixar clar per què, ara com ara, són la força majoritària dins del sector polític de l’espanyolisme. Vox havia començat el dia fent un acte als peus de l’estàtua de Colom, en el qual van ser presents individus que anys anteriors havien assistit als actes que l’extrema dreta celebra a Barcelona el 12 d’octubre. Ahir no va ser menys i, envoltades de policies, unes 200 persones amb simbologia feixista es van manifestar a Montjuïc.
La prèvia de la celebració espanyolista d’ahir als carrers de Barcelona es va dur a terme dilluns al vespre en un local de l’extrema dreta, situat al carrer del Camp, davant per davant de la seu de Vox. Al Club Empel, hi estaven citats els que volien fer “cañas por la Hispanidad”, i entre els convocants hi havia la gent d’Hablamos Español, la mateixa associació que ha denunciat el Mag Lari i TV3 per un delicte d’odi. Al Club Empel, s’hi fan conferències com ara la de Carlos Oliva sobre drets humans, en què va analitzar “l’origen i el fonament maçònic” (sic) de la declaració universal.
La concentració espanyolista d’ahir va tenir una rèplica convocada per grups antifeixistes. Unes 300 persones es van concentrar a quarts de dotze del matí a la plaça Universitat, on hi havia un fort desplegament policial, fins a disset furgons dels Mossos d’Esquadra, amb l’objectiu que aquesta manifestació no es trobés amb la del passeig de Gràcia. Hi van participar moltes persones amb indumentària antifeixista, però també integrants de CDR i col·lectius independentistes. Entre els manifestants sobiranistes, hi havia gent del col·lectiu Meridiana Resisteix, que aquest dissabte celebra dos anys de protestes ininterrompudes.
La concentració antifeixista d’ahir es va moure per diversos carrers de l’Eixample, sempre sota l’atenta mirada dels Mossos d’Esquadra, i finalment es va dirigir cap al barri de Sants, on es va dissoldre sense incidents pels volts de les dues de la tarda. Gairebé en aquell moment, la “Pilarica” pujava a l’escenari de la plaça de Catalunya.