Villarejo afronta 110 anys de presó per trama criminal
Comença el primer gran judici que l’excomissari de policia té pendent, per espionatge, amb trenta implicats més per corrupció
Diu que no pactarà “mai”, i fracassa en l’intent endarrerir la vista
L’Audiencia Nacional va començar ahir les qüestions prèvies del judici del cas Tàndem, el primer gran cas dels diversos que té oberts l’excomissari José Villarejo. En aquest, la Fiscalia Anticorrupció li demana 109 anys i 10 mesos de presó, i l’acusa de liderar una “organització criminal”, tot usant la seva feina com a policia per fer suposats negocis d’espionatge a canvi de grans quantitats de diners. Concretament, l’acusa de descobriment de secrets, falsedat documental, tràfic d’influències, extorsió i suborn.
A més de l’excomissari, s’asseuen davant del tribunal una trentena de persones físiques i jurídiques, també imputades com a col·laboradors seus, inclosos altres antics comandaments policials. Els magistrats han unificat en aquest judici tres causes d’espionatge empresarial: Iron, Land i Pintor. A banda d’això, Villarejo té pendents altres casos amb la justícia. Entre d’altres, el cas Kitchen, que el relaciona amb el finançament il·legal del PP durant l’època de Mariano Rajoy i María Dolores de Cospedal. L’excomissari s’hauria reunit amb De Cospedal tan sols un mes i mig abans de ser detingut, el 2017, segons una exclusiva ahir del diari Público. L’aleshores secretària general del PP li hauria promès intercedir per ell davant del ministre d’Economia Luis de Guindos i de la fiscalia. Villarejo l’amenaçava per la seva suposada relació amb els anomenats papers de Bárcenas, dels quals finalment va ser exclosa penalment.
L’excomissari, que va sortir en llibertat provisional el març passat després de tres anys de presó, va acudir ahir a l’Audiència vestit amb la toga d’advocat, amb la intenció d’interrogar alguns dels testimonis com a codefensor de la seva pròpia causa. A l’entrada i sortida de la seu del tribunal, qui és assenyalat com un dels màxims exponents de les anomenades “clavegueres de l’Estat” va assenyalar que està “tranquil” i confiat que tindrà un procediment just. Villarejo va afirmar que “mai” arribarà a un acord amb la fiscalia, com sí que han fet altres dels acusats: “A mi no se m’ha tractat com un presumpte delinqüent; sinó com un enemic al qual cal aniquilar.”
La seva defensa va intentar ahir la suspensió del judici, ja que no havia tingut accés a les agendes intervingudes al comissari i que han servit per nodrir les 30 línies d’investigació del cas. El tribunal va denegar-li-ho, en considerar que tenien temps “de sobra” fins al 15 de novembre, quan començarà el judici després que avui acabin les qüestions prèvies. Tampoc van permetre que la fiscalia aportés noves proves, argumentant que podrien ser motiu de nul·litat.