Política

Fidel Castro pronuncia el seu primer discurs al Parlament cubà en 4 anys després

El veterà dirigent reapareix a l'Assemblea per advertir Obama dels perills d'una guerra nuclear si ataca l'Iran

L'exlíder comunista evita parlar de Cuba

El pare de la Revolució Cubana, Fidel Castro, va tornar a participar ahir en una sessió parlamentària després de quatre anys allunyat de l'activitat pública. Castro, rebut amb sonors aplaudiments i abillat amb el tradicional vestit militar de color caqui amb què va regir Cuba durant decennis, va alertar ahir Washington dels perills d'una guerra nuclear en el primer discurs que el veterà dirigent comunista pronuncia al Parlament cubà en quatre anys.

Fidel va acusar els Estats Units de voler atacar l'Iran i Corea del Nord, dos països enfrontats amb la comunitat internacional pels seus polèmics plans atòmics. Alhora, l'encara primer secretari del Partit Comunista de Cuba va apel·lar Barack Obama, president nord-americà, a evitar un “holocaust nuclear”.

“A causa de les nombroses ocupacions encara no se n'ha adonat, però els seus consellers han començat a prendre'n consciència”, va afirmar ahir Castro, referint-se a Obama, en el seu debut a la tribuna del Parlament.

El retorn de Fidel a l'activitat política després de quatre anys a l'ombra continua produint-se de forma gradual. El 26 de juliol no va assistir a la cerimònia oficial de la festa nacional i l'1 agost passat va faltar a la sessió ordinària del Parlament. A més, el dirigent no va fer gala de la seva popular capacitat d'oratòria i, lluny dels discursos eterns que solia oferir, ahir es va limitar a parlar durant uns escassos i poc habituals 10 minuts.

El 26 de juliol passat, el mateix Fidel va declarar que demanaria l'obertura d'una sessió extraordinària del Parlament cubà amb la intenció d'advertir sobre la imminència d'un conflicte nuclear. L'últim dimecres, Castro va publicar una de les seves habituals “reflexions” a la premsa local cridant Obama a evitar tota intervenció militar a l'Iran.

Fidel, consagrat des de la seva convalescència a l'escriptura de les seves memòries i d'articles opinió sobre l'actualitat, ha fet diverses sortides públiques les últimes setmanes per debatre la crisi iraniana amb intel·lectuals, artistes i diplomàtics cubans. Amb tot, el veterà dirigent, que la setmana que ve complirà 84 anys, va obviar fer qualsevol referència a la situació de Cuba, governada des del juliol del 2006 pel seu germà petit, Raúl Castro.

LA DATA

31.07.06
Fidel Castro
cedeix la presidència de Cuba al seu germà Raúl com a conseqüència de la seva convalescència.

LA FRASE

Si hi ha una guerra, l'actual ordre mundial desapareixerà i el preu a pagar serà infinitament gran
Fidel Castro
Exlíder de cuba

LA XIFRA

10
minuts
va durar, aproximadament, el primer discurs de Fidel al Parlament cubà en quatre anys.

La “victòria estratègica” del pare de la Revolució

redacció

Postergat a l'ombra del poder cubà els últims quatre anys, Fidel Castro ha conviscut tot aquest temps amb la convalescència que el va obligar a cedir el poder al seu germà mentre dedicava gran part dels seus esforços a narrar, en forma de memòries, la seva victòria sobre l'exèrcit cubà i el triomf de la Revolució el 1959.

“Una victòria estratègica” és el títol del primer volum de les memòries, un llibre que apareixerà aquest mateix mes d'agost. El volum inclourà fotografies, mapes i plans de la guerra de guerrilles contra Fulgencio Batista.

L'exlíder cubà, que va coincidir en el temps amb fins a deu presidents nord-americans, ja treballa en el segon volum.

Després de deixar el poder el 2006, amb qui no va arribar a coincidir Fidel és amb Barack Obama, de qui ahir va afirmar que no és un “cínic” com Richard Nixon, ni un “ignorant” como Ronald Reagan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

Els barons del PP renuncien a negociar de forma bilateral el finançament singular

barcelona
política

Junts i la CUP demanen la compareixença de Parlon pel dispositiu per detenir Puigdemont

barcelona
estat espanyol

L'exèrcit israelià es retira de Jenín després de deu dies d’incursió

barcelona
política

L’Estat es defensa a Europa amb la llei d’amnistia que no aplica als líders de l’1-O

barcelona
estats units

Trump fitxarà Musk per una comissió per reduir la despesa pública si guanya

barcelona
Grècia

Turisme que mata els barris d’Atenes

Atenes
Estat francès

Declara la dona que el seu marit drogava perquè la violessin altres homes

Barcelona
Estats Units

Hunter Biden ofereix declarar-se culpable d’evasió fiscal per evitar el judici

Barcelona
política

Ada Colau, a punt de deixar l’Ajuntament

Barcelona