Política

Demanen processar Martín Villa per més homicidis

La plataforma de suport a la “querella argentina” aplaudeix la resolució sobre l’exministre franquista tot i les traves de l’Estat espanyol

Critiquen que la llei de memòria democràtica no respecta la justícia internacional

La Coordinadora Estatal de Suport a la Querella Argentina (Ceaqua) va fer ahir una primera valoració del processament de l’exministre franquista Rodolfo Martín Villa per part de la jutgessa argentina María Servini. La plataforma que aplega els querellants contra els crims del franquisme ho va qualificar de “pas important per al dret a la veritat i per a la reparació dels delictes del franquisme”, però va recordar que encara queda molta feina per fer per processar l’acusat per altres crims i va admetre que serà molt difícil que Martín Villa respongui davant la justícia ateses les traves que posa l’Estat espanyol.

La Ceaqua va recordar que Martín Villa ha estat processat per quatre homicidis, “tres assassinats per les forces de l’ordre públic” durant la matança del 3 de març del 1976 a Vitòria” i un altre durant els Sanfermines de Pamplona el 8 de juliol del 1978. “La justícia argentina ha reconegut el que Espanya negava, que es van cometre crims de lesa humanitat, d’acord amb els estàndards de la justícia universal”, va remarcar Lucila Aragó, d’Acció Ciutadana contra la Impunitat, que va recordar que s’han “acumulat proves” i que s’han portat als tribunals espanyols, els quals de manera sistemàtica no les han admès.

“L’Estat espanyol no col·labora”, va constatar Eduardo Fachal, un dels advocats de l’equip jurídic que ha tirat endavant les querelles davant la justícia argentina. Fachal té molt clar que la judicatura espanyola “molt probablement” rebutjarà les demandes d’informació i col·laboració que la jutgessa Servini fa a les autoritats espanyoles en la seva interlocutòria.

Tot i això, Fachal va anunciar que continuaran treballant amb familiars de víctimes i querellants per recollir proves perquè Martín Villa “sigui processat per més homicidis”. L’advocat va recordar que, segons la interlocutòria de Servini, hi va haver “un pla criminal i organitzat des de l’Estat contra la població civil” i que Martín Villa era l’autor mediat dels homicidis, perquè tenia un “domini funcional” de tots els fets i va utilitzar l’aparell de poder per executar els delictes. “Tota l’estructura franquista va continuar funcionant amb els nous dirigents del procés de transició”, va afegir.

Empara de criminals

La Ceaqua va aprofitar per alertar de les greus mancances que té el projecte de llei de memòria democràtica que s’està tramitant al Congrés dels Diputats espanyol. Andoni Txasko, de l’Asociación 3 de Marzo, va afirmar que la llei podria ser “una bona oportunitat” per reconèixer els crims del franquisme, però “no recull el dret a la justícia i a la reparació”, ni té en compte la llei internacional. “L’Estat espanyol empara criminals franquistes que van cometre delictes de lesa humanitat i va contra la llei internacional”, va afegir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.