El Consell de Ministres aprova la reforma de la llei d’Estrangeria per afavorir la integració de menors i extutelats
La mesura beneficiarà prop de 15.000 persones, 7.000 dels quals són joves d’entre 18 i 23 anys
El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts la reforma de la llei d’Estrangeria amb l’objectiu d’afavorir la integració de menors estrangers i joves extutelats.
La mesura beneficiarà prop de 15.000 persones, 7.000 dels quals són joves d’entre 18 i 23 anys i 8.000 són menors no acompanyats. Amb aquesta modificació del reglament, el govern espanyol posa fi a la situació actual on, ’de facto’, s’impedia la inclusió dels menors no acompanyats i els joves extutelats.
Segons la portaveu de l’executiu, Isabel Rodríguez, la reforma permet “ajustar-se a la realitat actual del país”, alinear-se amb la normativa de la resta de països de la Unió Europea i facilitar que els afectats “puguin tenir una vida independent”.
La proposta aprovada aquest dimarts a petició del Ministeri d’Inclusió —i treballada amb onze governs autonòmics, entitats del tercer sector i particulars— contempla una sèrie de canvis als articles 196, 197 i 198 per promoure la inclusió i reduir la vulnerabilitat dels menors. L’objectiu és evitar que les persones que arriben a la majoria d’edat indocumentades puguin accedir al mercat laboral a partir dels 16 anys.
En concret, la modificació de l’article 196 contempla la reducció del termini per acreditar la impossibilitat de retorn, passant dels nou mesos actuals als tres mesos. Alhora, el mateix article incrementa la vigència de l’autorització inicial d’un a dos anys i amplia a tres anys l’autorització de renovació. Aquestes mateixes autoritzacions de residència, a més, permetran que la persona pugui treballar una vegada compleixi els 16 anys.
Amb la modificació dels articles 197 i 198 es crea un règim propi per als menors no acompanyats que assoleixin la majoria d’edat. Per aquells que arribin als 18 anys amb documentació, s’estableix un règim propi que afavorirà la continuïtat de l’autorització que tenien com a menors. En el cas dels menors que compleixin els 18 i que no tinguin documentació, es fixa un nou sistema per documentar-los. En aquest cas, també accediran a una autorització per residir i treballar.
Finalment, per aquells joves extutelats d’entre 18 i 23 anys que no tenen documentació, es posarà en marxa un procediment perquè puguin accedir a l’autorització prevista. “Així, s’evita que quedin en irregularitat sobrevinguda i es generin situacions d’exclusió social”, assenyala el govern espanyol.
Entitats de protecció de la infància i la joventut celebren la modificació de la llei d’Estrangeria
L’Aliança per la millora del sistema de protecció de la infància, l’adolescència i la joventut en situació de vulnerabilitat, formada per les entitats ECAS, FEDAIA i FEPA, ha celebrat la decisió del Consell de Ministres d’aprovar la reforma de la llei d’Estrangeria. L’Aliança afirma que la reforma “dona resposta a una situació absurda i injusta àmpliament demandada” pel sector. En aquest sentit recorda que la situació d’aquest col·lectiu es va veure agreujada després de l’aplicació de les sentències del Tribunal Suprem, que “endurien encara més” els requisits per renovar permisos de residència i “condemnaven una part important” d’aquests joves “a quedar indocumentats i trobar-se en situació d’irregularitat”.
Amb tot, l’Aliança denuncia que la reforma s’hagi demorat “de forma innecessària” i lamenta que “cada dia que passava sense fer-se efectiva implicava més joves en situació d’irregularitat, risc i vulnerabilitat”. En tot cas, les entitats subratllen la “valentia” de l’executiu de tirar endavant la reforma “enmig d’un clima marcat pels arguments de l’’efecte crida’ i el creixement de discursos racistes i d’odi promoguts des de l’extrema dreta”.