El PSOE i Podem vetllen armes en el xoc laboral i per Batet
Dues hores de reunió no posen fi a la guerra en la coalició
Podem exigeix la dimissió de Batet
L’exdiputat Alberto Rodríguez fitxa Boye i passa a l’atac pensant en Estrasburg
Asens: “Que Marchena es presenti a les eleccions”
L’agenda política té els seus atzars i la d’ahir va portar a Madrid Paolo Gentiloni, el comissari europeu d’Economia, que als 66 anys i sent polític romà –ministre tant amb Matteo Renzi com abans amb Romano Prodi– és un expert en coalicions d’alt voltatge i divorcis polítics a la italiana. La visita de Gentiloni vol fiscalitzar precisament en quin pas estan reformes com la del mercat laboral, i el que es va trobar va ser una gran sessió de teràpia de parella entre el PSOE i Podem pel seu doble xoc: econòmic, per la derogació total o no de la reforma laboral de Mariano Rajoy del 2011, i també per Meritxell Batet, per haver-se rendit al Tribunal Suprem i haver retirat l’escó al canari Alberto Rodríguez. “Sent jo italià, entenc com de normal és...”, va gosar ironitzar Gentiloni per tal de relativitzar la capacitat dels polítics espanyols per escandalitzar-lo amb baralles intestines. En una reunió vespertina de la comissió de seguiment de l’acord de coalició –la cita que la ministra Ione Belarra va exigir al PSOE des de Twitter–, els dos socis de coalició van dedicar dues hores a intentar rentar en privat la roba bruta que fins ara havien ventilat en públic. Si bé fonts de la delegació del PSOE en sortien lloant “una reunió constructiva, amb bon to”, Unides Podem rebaixava el cofoisme dels socialistes: “Serà necessari continuar negociant, atès que de moment no hi ha un consens sobre la reforma laboral.”
Tot i la proclama a favor de la retransmissió en streaming de reunions amb la qual els de Pablo Iglesias van arribar el 2016 al Congrés, la cita d’ahir era tan plena d’obscurantisme que ni tan sols va tenir una convocatòria pública. Els participants fins i tot van evitar les portes principals del Congrés.
En les dues delegacions no hi havia les principals protagonistes de la fricció: les vicepresidentes primera i segona, Nadia Calviño i Yolanda Díaz. Per part del PSOE, hi van acudir els ministres Félix Bolaños (Presidència) i María Jesús Montero (Hisenda); la vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, i el portaveu socialista al Congrés, Héctor Gómez. La delegació de Podem la formaven Ione Belarra –ministra de Drets Socials i líder del partit–, Irene Montero –ministra d’Igualtat–, Josep Vendrell –cap de gabinet de Díaz i exdiputat d’ICV i d’En Comú Podem al Parlament i al Congrés–, Joaquín Pérez Rey –secretari d’estat d’Ocupació–, Pablo Echenique –portaveu al Congrés– i Enrique Santiago –secretari d’estat d’Agenda 2030 i secretari general del PCE.
En vista de la tebior del PSOE en funció del dia, Díaz va elevar el to: “Que el PSOE s’aclareixi. M’he de quedar amb el que va dir el president del govern en el congrés del PSOE sobre la voluntat de derogar la reforma laboral o amb les tesis de Calviño i d’Eva Granados?” Sobre si és un problema quina vicepresidenta piloti la negociació, Díaz defugia el personalisme: “Que ho faci qui ho hagi de fer, però que es faci.” I va reivindicar Magdalena Valerio, primera ministra de Treball socialista amb Pedro Sánchez del 2018 al 2020 i defenestrada per aquesta raó: “Sé que Magdalena Valerio ho va intentar i per les mateixes veus al final es va impedir que la norma arribés al Consell de Ministres.” Díaz alerta que el llegat laboral de Rajoy “suposa que una kelly treballi netejant habitacions d’hotel a tres euros per habitació”. Significativament, ahir Sánchez no va dir derogar: “Tot el govern està compromès a abordar la modernització de la legislació laboral per extirpar-ne la precarietat, impulsar la competitivitat i restablir l’equilibri en la negociació entre empresaris i treballadors.”
El salt és que Podem com a partit –Díaz calla– exigeix la dimissió de Batet a través de la portaveu Isa Serra. Des d’En Comú Podem, a Catalunya Ràdio Jaume Asens acusava la presidenta del Congrés d’haver-se “inventat una nova condemna” i d’“extralimitar-se fruit de les pressions” del jutge Manuel Marchena, president de la sala penal del Suprem. “Que Marchena es presenti a les properes eleccions”, desafia Asens. Pablo Iglesias, retirat del nucli dirigent de Podem, però que reté l’ascendent i la influència en el seu món, va dir ahir a RAC1 que Batet ha de plegar: “La humiliació de Batet envers els valors democràtics no té precedents. Per dignitat, hauria de dimitir.” “Tal com està la justícia a Espanya ara, em poden investigar a mi per haver donat una puntada de peu a un policia”, ironitza Pablo Echenique (Podem). Rodríguez ha fitxat Gonzalo Boye com a advocat per passar a l’atac –ahir va enviar una carta a Batet en què exigia saber si retirar-li l’escó és una decisió personal– ja pensant en Estrasburg.