L’oposició de Sant Feliu, en contra d’un préstec de 5 milions per al pàrquing
Pel govern, que no toca tributs però apuja la taxa de residus, el crèdit s’autofinançarà
El govern de Sant Feliu de Guíxols (TSF i el PSC) s’ha quedat sol aquesta setmana en el ple a l’hora de contractar un crèdit de 5 milions per tirar endavant el projecte d’aparcament prefabricat i modular a la Corxera, amb més de 500 places. Els quatre grups de l’oposició (ERC, JxCat, Guíxols des del Carrer i MES) s’hi van oposar, tot coincidint que l’últim projecte no s’ha debatut en el ple i, fins ara, s’havia apostat per finançar-los amb els 10 milions de romanent municipal.
La posició adversa va fer enutjar l’alcalde, Carles Motas, que va defensar que havia anat informant, sobretot, les portaveus d’ERC, Sílvia Romero, i JxCat, Cristina Vicens. Per Romero, però, s’acumulen massa canvis en els últims mesos, que atribueix a “presses”. I Vicens lamenta que la informació no s’ha traduït en “debat profund per tractar el projecte o el model de gestió”. Jordi Lloveras (GdC) creu que també falta debat sobre el model de pagament per als residents, i que es podria haver limitat el crèdit només als 2,6 milions de la primera fase imminent. I Pere Albó (MES) qüestiona, a banda, l’emplaçament allà on ara hi ha places gratuïtes.
Operació autofinançada
El regidor d’Hisenda, Josep M. Muñoz, va defensar que la intervenció ha recomanat endeutar-se “en condicions avantatjoses” per als consistoris. I sosté que el crèdit s’amortitzarà al cap de pocs anys amb els ingressos de la zona blava i les tarifes, i l’estalvi energètic que generaran les plaques solars del conjunt.
D’altra banda, el govern també va tirar endavant les ordenances per al 2022, en què es congelen els tributs com ara l’IBI o els impostos de circulació o obres. Sí que s’apujarà, però, la taxa de residus, “uns 9 euros de mitjana per rebut”, com a conseqüència de l’increment de preu per abocar tones de rebuig. L’executiu defensa que la taxa es pot abaratir incrementant el reciclatge en el futur, però han constatat una forta recuperació de l’activitat econòmica en el trimestre d’estiu, traduïda –pel costat positiu– en 200 tones de recollida orgànica, però –pel negatiu– en 1.000 tones de rebuig, només, durant el mes d’agost.Lloveras va recordar que a la ciutat l’any passat la taxa de reciclatge va davallar del 46% al 42%, una xifra que des del govern es va atribuir aleshores a la davallada d’activitats comercials, que reciclen millor. I va demanar bonificacions per l’ús de la deixalleria municipal, que s’estudiaran l’any vinent, i també per a famílies en situació de pobresa energètica o risc d’exclusió social.
A Blanes, ple presencial i menys deute
L’Ajuntament de Blanes va recuperar, dijous, els plens presencials després de 20 mesos de sessions virtuals per la pandèmia. La sessió va ser tranquil·la, amb l’aprovació d’un pla quadriennal d’inspecció d’activitats fins a 2025, i un retoc del pressupost que, a més dels vots favorables d’ERC i Blanes En Comú Podem, va subscriure JxBlanes per l’amortització de 3 milions de deute. El PSC i Cs i el regidor no-adscrit hi van votar en contra.