Política

Giró alerta que el país no pot restar en la provisionalitat

El conseller apel·la a la responsabilitat dels grups per poder disposar dels recursos que inclou el nou pressupost

Reguant replica que hi ha “trampa” i adverteix que cal transformar el model

Poques hores abans que avui es conegui el resultat de la votació de la CUP respecte a la tramitació del pressupost per al 2022, ahir va continuar l’estira-i-arronsa entre el conseller d’Economia, Jaume Giró, i la diputada dels anticapitalistes, Eulàlia Reguant, per a la confecció d’uns pressupostos que, segons el conseller, són els que “Catalunya necessita”. En aquest sentit, el dirigent també va apel·lar a la responsabilitat de tots els grups per poder tirar endavant els comptes, ja que, en cas contrari, s’abocaria el país a una “nova pròrroga”. “No podem caure en la provisionalitat”, assegurava el conseller, que ahir era al Parlament per explicar la llei i les partides que afecten el seu departament.

Durant la sessió, es va tornar a repetir per part del dirigent que es tracta del pressupost més social de la història, ja que, detallava, tres de cada quatre euros es destinen a despesa social. Una premissa, però, que va tombar la diputada anticapitalista en la rèplica assegurant que el pressupost del 2020 ja va destinar la mateixa proporció a fins socials. En el que sí que van estar d’acord, però, és que, aquest cop, el pressupost disposa de més recursos fruit de l’arribada dels fons europeus. “El pastís ara és més gran, s’hi destina un 1% més”, va matissar el conseller Giró.

Tanmateix, la CUP va remarcar la seva preocupació perquè la nova llei del pressupost no comporti “la transformació necessària” que hauria d’implicar l’ús dels fons europeus i va criticar la visió ”triomfalista” del govern. Giró també va compartir la necessitat de “transformació”. “És un repte, sí, i si en els pròxims quatre anys no es percep aquesta transformació, serà un fracàs de tots”, va etzibar, i va admetre que el govern en aquest primer any no ha pogut anar més enllà.

Circular o decreixent

Aquesta transformació del model econòmic passa, segons un sector d’experts preocupats pel canvi climàtic i la crisi energètica, per limitar el creixement des del punt de vista monetari, i apostar pel manteniment dels recursos del planeta, tal com es va alerta en la cimera del clima a Glasgow. Ahir, el president Aragonès va compartir aquesta preocupació en la inauguració del Circular Economy Hotspot Catalonia 2021. Aragonès va assegurar que és “fonamental” passar d’un sistema d’economia lineal a un model circular, amb un canvi en la manera de produir, distribuir i consumir. Aragonès també va remarcar el “ple compromís” de l’executiu en la lluita contra el canvi climàtic i va defensar una “transformació verda” per impulsar un sistema productiu més “sostenible i respectuós” amb medi ambient. “És moment de deixar de posar el rendiment econòmic per sobre de les capacitats del planeta”, va sentenciar, qüestió que serà motiu central de debat per als pròxims anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.