El Parlament obre el debat i la revisió del model policial
Els grups sobiranistes reivindiquen eines de transparència i control per millorar els Mossos tal com fan altres països europeus
El PSC, Cs i el PP acusen la resta de minar la desconfiança en el cos
La comissió d’estudi sobre el model policial es va posar ahir en marxa amb l’aprovació del pla de treball i les compareixences que prèviament ja havien estat pactades pels grups d’ERC, Junts, la CUP i els comuns. La voluntat de revisar l’actual model policial al llarg del proper any va ser ben valorada per les associacions en defensa dels drets humans Irídia i Amnistia Internacional, representants de les quals van assistir a la primera reunió de la comissió efectuada a la cambra. I per fer front a les queixes de la resta de grups de l’oposició, que acusen els impulsors de la mesura de debilitar el cos policial, es va assenyalar el compromís que aquesta comissió “també ha d’ajudar a garantir i dotar de confiança la feina dels Mossos d’Esquadra”, va afirmar el diputat de Junts Jaume Alonso-Cuevillas, que va posar el focus en la millora dels atestats policials. Els quatre grups que donen suport a la comissió es van comprometre a fer un treball intens i rigorós basat en la transparència de totes les actuacions policials. El diputat de la CUP, Xavier Pellicer, va remarcar que s’ha de poder treballar i debatre “sobre les principals errades que té l’actual model policial” i aquelles actuacions intolerables com la “repressió furibunda” contra manifestants pacífics. També el diputat d’ERC, Chakir el Homrani, va defensar que apostar per la transparència també implica “protegir el cos policial”. El diputat del PSC-Units per Avançar, Ramon Espadaler, exconseller d’Interior, considera que el pla treball presentat és un “monument a la desconfiança”. “Tenim poc sentit d’Estat”, va reblar.
El pla aprovat consta de quatre blocs: model d’ordre públic, transparència, funcions de la comissaria d’informació dels Mossos i membres del control i fiscalització de les actuacions policials. Quant a les compareixences, se citaran personalitats de renom internacional com l’alta comissionada pels Drets Humans de l’ONU, Michelle Bachelet; la secretària general d’Amnistia Internacional, Agnès Callamard; l’exanalista de la CIA i l’NSA Edward Snowden, o l’exdirectora dels serveis de Justícia de Nova York Elizabeth Glazer. També es preveu una bateria de càrrecs que van des de l’actual conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, fins a anteriors representants del mateix departament, com Miquel Sàmper o Joaquim Forn. A proposta del PSC, es va aprovar la compareixença de portaveus d’entitats relacionades amb el comerç, la restauració, el turisme i l’oci nocturn. D’altra banda, es va rebutjar la presència de la Policía Nacional i la Guàrdia Civil que reclamava Cs, així com els sindicats d’aquests cossos, que demanava el PP.