ERC i PSOE s’acosten en la llei de l’audiovisual en ple clam de les estatals pel greuge
Rufián confia que Sánchez entén l’avís i ho fia tot a grups de treball
Televisions espanyoles en obert es queixen de “discriminació” respecte a Netflix pel català
L’ofensa de la vicepresidenta Nadia Calviño amb el desdeny a la quota del 6% del català pactada amb ERC a la llei de l’audiovisual per a plataformes internacionals com ara Netflix i HBO ha deixat pas a una ofensiva diplomàtica a tots els nivells. “L’important és que s’està parlant i que el govern crec que ha captat el missatge; a veure si es tradueix en avenços”, lloava el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián. Mentre ERC i el govern espanyol despleguen dos grups de treball ad hoc per apagar l’incendi de Calviño amb la llengua –un de tècnic amb el secretari d’estat de Telecomunicacions, Roberto Sánchez, i un de polític– i que les brases no afectin els pressupostos al Senat, les televisions espanyoles en obert aglutinades a la patronal Uteca –Atresmedia entre elles– van denunciar ahir que la seva obligació de respectar el català, el basc i el gallec és una “discriminació” respecte a Netflix que les condemna a “competir en inferioritat” i posa en risc el seu futur.
El calendari és pervers: la llei de l’audiovisual ha de ser al BOE abans del 31 de desembre i abans es vota el pressupost al Senat, on, si ERC fa un vot de càstig, el PSOE sumaria 131 vots a favor (amb PNB i Bildu), que serien insuficients perquè la majoria sobre el total de 265 senadors està en 133. “Tot està obert”, insistia Rufián. Al vespre, però, ERC anunciava que no presentarà esmena a la totalitat al Senat –l’hora límit és avui a les dotze del migdia– com tampoc no la va registrar al Congrés.
La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, apel·la al “treball amb discreció” amb ERC. “No anticiparé res de reunions ni detalls, però confio arribar a un acord i tant de bo es pugui comunicar aviat”, va dir. En la diplomàcia s’hi implicava també la delegada a Madrid, Ester Capella, que es va reunir amb la ministra Margarita Robles (Defensa). A Podem, Jaume Asens reconeix “malestar” i “perplexitat” amb el PSOE per ignorar el contingut de la llei.
Aprovades les pensions amb l’IPC
El ple del Congrés va aprovar la reforma de les pensions que torna a revalorar-les anualment d’acord amb l’IPC i que inclou el mecanisme d’equitat intergeneracional que apujarà les cotitzacions transitòriament i omplirà la guardiola del fons de reserva.
La llei de garantia del poder adquisitiu de les pensions i de reforç de la sostenibilitat financera del sistema, que deroga la reforma de Rajoy, va rebre 176 vots a favor (PSOE, Podem, ERC, Junts, PDeCAT,) 148 en contra (PP, Vox i CUP) i 6 abstencions, i ara continua el seu tràmit al Senat perquè entri en vigor l’1 de gener.