Política

Macron i Scholz obren una nova etapa per a l’eix francoalemany

El nou canceller alemany tria París per al seu primer viatge oficial a l’estranger, seguint la tradició dels seus predecessors

Les tensions amb Rússia a la frontera amb Ucraïna centren la reunió

El president francès, Emmanuel Macron, i el canceller alemany, Olaf Scholz, van inaugurar ahir a París una nova etapa en les relacions bilaterals dels seus respectius països en què, sense amagar les diferències, van deixar constància de la voluntat conjunta d’estrènyer la seva cooperació a Europa.

Scholz va efectuar amb la visita a París el seu primer viatge a l’estranger des de la investidura, dimecres, i va destacar així, com els seus predecessors, la importància concedida a l’eix francoalemany. Després de setze anys amb la conservadora Angela Merkel al capdavant d’Alemanya, Macron, que va arribar a l’Elisi el 2017, és ara el més veterà dels dirigents de les dues principals potències europees i va constatar després del seu primer intercanvi “una convergència sòlida de punts de vista”.

“Aquesta visita és un moment molt important per posar les bases sòlides d’una cooperació entre els dos països i per a la mateixa relació bilateral, reforçada pel Tractat d’Aquisgrà”, va dir Macron.

Aquesta nova etapa estarà marcada per les eleccions franceses a l’abril, i coincideix, a més, amb la imminent presidència francesa del Consell de la Unió Europea, de gener a juny. Macron va avançar dijous que en aquest semestre defensarà una Europa “potent” i “sobirana”, amb un control més gran de les fronteres exteriors.

Scholz va admetre que la trobada d’ahir va donar lloc a una “conversa amistosa”, però també “concreta”, sobre diversos temes d’interès per al motor francoalemany, des de qüestions d’economia i seguretat fins a d’altres de política exterior. En primer lloc, el conflicte entre Rússia i Ucraïna, sobre el qual l’un i l’altre van recordar la “inviolabilitat” de la frontera ucraïnesa i la conveniència d’una desescalada de l’anomenat “format de Normandia”, un marc de diàleg en què estan implicats Moscou, Kíev, París i Berlín.

“Hi ha molts enfocaments constructius sobre la feina que ens espera. El desafiament rau a avançar en tots els grans temes. Estic convençut que ho aconseguirem”, va assenyalar Scholz, que ahir també va viatjar a Brussel·les, per reunir-se amb la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, i amb el del Consell Europeu, Charles Michel.

La sintonia entre Macron i Scholz no va amagar, però, les diferències en temes de pes com ara les energies netes: França, que genera més del 70% de la seva electricitat amb les centrals atòmiques, pretén que la nuclear pugui ser catalogada com a tal perquè no emet diòxid de carboni, mentre que Alemanya, que ha decidit el tancament anticipat dels seus reactors atòmics, s’hi oposa. També hauran d’acostar posicions en matèria econòmica. El primer va veure dijous necessari “repensar el marc pressupostari” europeu definit pels criteris del Tractat de Maastricht. Segons la seva opinió, el sostre de dèficit públic del 3% del PIB ha quedat “obsolet”, mentre que l’alemany és partidari del rigor pressupostari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.