Política

Aragonès, al PP: “Deixin en pau l’escola catalana”

Respon al Parlament una pregunta d’Alejandro Fernández

Illa torna a demanar “diàleg” al president del Govern i li recomana que “reflexioni” durant el Nadal

Carrizosa compara la polèmica de Canet amb Ermua

“Deixin en pau l’escola catalana”. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s’ha dirigit així al president del PP català, Alejandro Fernández, durant la sessió de control d’aquest dimecres al Parlament. El líder dels populars havia acusat l’independentisme de practicar l’ “estigmatització” de les famílies que defensen el castellà a les aules de Catalunya. Aragonès li ha criticat que “utilitzi” la llengua per intentar arreplegar “quatre vots” a Espanya. De la seva banda, el cap de l’oposició i líder parlamentari del PSC-Units, Salvador Illa, ha demanat “a uns i altres” que també “deixin l’escola catalana en pau”. Illa ha tornat a demanar “diàleg” a Aragonès, i li ha recomanat que “reflexioni” durant el Nadal.

En la seva intervenció, Fernández ha acusat el Govern de “falta d’humanitat” respecte el nen de la família de Canet de Mar que ha demanat escolarització en castellà: “Aquest relativisme moral és el veritable risc per a la democràcia a Catalunya”, ha afegit el cap de files del PP català.

Vox també ha aprofitat el cas de Canet i el debat lingüístic per carregar contra l’independentisme. El seu president parlamentari, Ignacio Garriga, ha sentenciat que el Govern va “callar” amb la violació grupal d’Igualada del novembre, i que ara “persegueix” un nen de cinc anys. Aragonès li ha respost que l’extrema dreta només busca augmentar la crispació per guanyar vots i li ha retret que tinguin els tribunals espanyols com a “aliats”.

Illa del PSC

De la seva banda, Illa ha demanat “serenor” als grups parlamentaris sobre el tema de la llengua i la polèmica de Canet de Mar, i ha advertit que ningú no esperi que el PSC entri en la “pugna partidista”.

El president de la Generalitat, en resposta al líder parlamentari d’ERC, Josep Maria Jové, s’ha compromès a “reforçar” l’àmbit legislatiu i les polítiques educatives. Aragonès ha apuntat que aquests temes s’abordaran a la cimera social d’aquest dijous a Palau entre el Govern i entitats i societat civil a l’entorn de Somescola, la plataforma que convoca la manifestació de dissabte a favor de la llengua.

Finalment, el cap de files de Junts a la cambra, Albert Batet, ha reclamat un “front unitari” per defensar la llengua, i ha advertit que “el que no va acabar el franquisme no ho acabaran ara quatre eixelebrats”.

Ciutadans

L’escalada dialèctica al voltant de la polèmica pel cas de Canet de Mar que reclama l’aplicació del 25% de classes en castellà trencant el sistema d’immersió lingüística, ha pujat un esglaó més. El líder de Cs, Carlos Carrizosa, ha aprofitat la seva intervenció a la sessió de control al Govern del Parlament per comparar el cas de Canet i el que representa amb el terrorisme d’ETA i l’esperit d’Ermua que va mobilitzar milers de ciutadans per a reclamar la fi de la violència terrorista. La comparació, criticada ja en el moment de fer-la des de la majoria d’escons del ple, ha estat censurada pel president, Pere Aragonès, que l’ha considerat una “ofensa a les víctimes del terrorisme” i ha vaticinat que Cs “se’n penedirà” d’haver-la fet.

Cs tenia preparada la seva pregunta al president de la Generalitat al voltant del que anomenen “assetjament al nen de cinc anys i la seva família” de Canet de Mar. Enmig de la seva intervenció, Carrizosa ha volgut dirigir-se al PSC per demanar-li que combregui amb els arguments de Cs, PP català i Vox, que consideren la qüestió com un cas de discriminació, assetjament i assenyalament; i reclamava que prenguin aquest episodi com la palanca que faci virar massivament el socialisme i la ciutadania en general. Però per a fer-ho, la comparació que ha fet estat polèmica. “Tant de bo el PSC vegi que pot ser un punt d’inflexió. Canet és una mena d’Ermua, que tant de bo serveixi per a conscienciar els catalans del que està passant”, ha etzibat, davant la sorpresa de la gran majoria de diputats del Parlament.

I és que l’anomenat ‘esperit d’Ermua’ va sortir a partir de l’onada de protestes, indignació i manifestacions públiques massives que van aparèixer després del segrest i assassinat del regidor del PP basc Miguel Ángel Blanco a mans de la banda terrorista ETA. Aquesta comparació, allunyada de l’episodi de Canet i les seves conseqüències, ha fet saltar el president de la Generalitat, que no ha dubtat a criticar-la a la seva resposta.

“Comparar l’ofensiva mediàtica a Canet, a la que vostès han contribuït intentant utilitzar una família, amb Ermua i un poble que va patir la violència i el terrorisme, demostra que no tenen cap argument. Aquestes comparacions no haurien d’estar permeses de cap manera. És una ofensa a les víctimes del terrorisme”, ha dit Aragonès, que ha considerat que Carrizosa “s’ha equivocat” i que “quan hi pensi, se’n penedirà” d’haver fet la comparació.

La discussió, però, havia començat quan el líder de Cs acusava el Govern de participar de “l’assetjament i assenyalament d’una família que defensa els seus drets”. “El meu rebuig més absolut a aquestes actituds lliberticides”, ha etzibat.

A la seva rèplica, Aragonès ha acusat Cs d’haver participat d’una “estratègia per a la que van néixer, per a acabar i trencar els consensos socials, polítics i pedagògics del país”. “No em sorprèn gens, ho han fet sempre. I vostès ara tenen l’oportunitat, per exemple, de demanar disculpes als docents de Sant Andreu de la Barca, als que van assenyalar, que el líder del seu partit va publicar noms i fotos, amb molta més difusió que dos tuitaires que no coneix ningú”, li ha respost el president.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.