L’OMS i la CE alerten del risc de subestimar la variant òmicron
avís
Els organismes internacionals adverteixen que la nova mutació de la covid amenaça de col·lapsar els sistemes sanitaris
Fan una crida a reforçar les mesures per frenar els contagis, especialment en les festes de Nadal
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha demanat no baixar la guàrdia davant l’avenç de la variant òmicron de la covid, que, de mica en mica, comença a substituir la delta, la gran dominant en la pandèmia enguany. El director general de l’organització, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va advertir contra una excessiva relaxació davant les informacions de premsa i estudis mèdics que vinculen la variant òmicron sobretot a casos lleus de covid.
“Hem vist abans que subestimar aquest virus és perillós”, va subratllar Tedros, que va insistir que “fins i tot si l’òmicron causa menys casos greus, un gran augment dels casos [en ser més contagiosa] pot col·lapsar de nou sistemes sanitaris no prou preparats”.
La delta recula
En l’últim informe epidemiològic de l’OMS, s’adverteix la “pugna” entre la variant delta amb l’òmicron, encara present en relativament pocs casos de laboratori però que va avançant. La delta, que a mitjan 2020 estava ja en més de la meitat dels casos mundials i que al novembre va arribar a concentrar un 99,8% dels casos seqüenciats, ha baixat fins al 99,2% en l’últim mesurament fet per la xarxa global de laboratoris GISAID, que col·labora amb l’OMS.
Els nombre de nous casos de covid al món van baixar la setmana passada després de gairebé dos mesos de pujades. Del 6 al 12 de desembre es van registrar al planeta quatre milions de casos de covid, un 5% menys que la setmana anterior, mentre que les morts, la corba de les quals ha estat relativament estable des de l’octubre, van caure un 10% fins a 47.000, d’acord amb l’últim informe epidemiològic de l’OMS.
Tot i aquestes dades, la Comissió Europea va alertar ahir que venen “mesos difícils” en la gestió de la pandèmia a la Unió Europea, a propòsit de l’anàlisi de risc del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC), que alerta del potencial de contagis de la variant òmicron. “Els pròxims mesos seran difícils. És probable que òmicron vingui en una gran onada i generi una nova pressió sobre els sistemes d’atenció mèdica”, va advertir la comissària europea de Sanitat, Stella Kyriakides.
Dades preocupants
La comissària reaccionava així a l’anàlisi publicada per l’ECDC, que estableix que amb la vacunació no n’hi ha prou per aturar l’impacte de la variant òmicron i assenyala que cal adoptar mesures “fortes” per reduir-ne la transmissió i alleujar la sanitat pública. “L’ECDC és clar: un augment en els casos portarà hospitalització addicional, ingressos a l’UCI i pèrdua de vides”, va dir la comissària, que va demanar “no deixar de banda la precaució”, especialment durant les festes de Nadal.
L’ECDC demana que s’implanti el teletreball
El Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) va demanar ahir la implantació del teletreball i la reducció de contactes, ja que un possible augment dels contagis “podria desbordar ràpidament els sistemes sanitaris a la UE”. L’ECDC desaconsella la “barreja entre llars” durant les festes de Nadal i demana evitar grans concentracions de persones.
Més de 800.000 morts per Covid als Estats Units
Els Estats Units, el país més afectat per la covid, van superar dimarts els 800.000 morts per la pandèmia i ja han tingut més de 50 milions de contagis, segons les dades de la Universitat Johns Hopkins.
Investiguen un pla per matar el líder de Saxònia
La policia de l’estat alemany de Saxònia va iniciar ahir una investigació a Dresden sobre els plans d’un grup de negacionistes de la pandèmia per atemptar contra el primer ministre d’aquest land, Michael Kretschmer, per les restriccions imposades per la pandèmia. El grup, d’un centenar de persones, compartia els seus projectes i teories de la conspiració a través de l’aplicació Telegram.