Política

Illa reivindica la idea d’“un sol poble” per arribar al govern

Ofereix el camí “segur” del PSC per assolir una Espanya federal que reconeix “difícil”

El nou líder situa Moret en la vice primera secretaria clau i dos homes de confiança a la sala de màquines

Amb el record de la figura i un esbós del pensament del president Josep Tarradellas va començar el ple d’ahir del congrés extraordinari del PSC. Com a “tarradellista” s’autodefineix el nou líder, Salvador Illa, que ahir va voler reivindicar el Catalunya, un sol poble que van compartir les forces democràtiques de la Transició per evitar la divisió entre catalanoparlants i castellanoparlants. Una idea de la qual també neix la immersió lingüística en català per no separar per raó de llengua els alumnes a l’escola.

En el seu primer discurs després de ser proclamat dissabte a la nit primer secretari, Illa va presentar ahir el PSC com el partit de la “convivència” a Catalunya i la “fraternitat” amb Espanya. Així mateix, amb referència a la polèmica lingüística, va reivindicar el paper del PSC en la creació del model d’escola catalana, va prometre que el partit no “fallarà” en aquest afer i, en un dels moments més aplaudits del seu discurs, va llançar –tant en català com en castellà– “un missatge clar als que volen dividir-nos per la llengua: no ho aconseguireu. Un sol poble”.

Mostrant la seva sintonia total amb Pedro Sánchez i el PSOE, Illa va reivindicar que el PSC “no ha fallat ni a Catalunya ni a Espanya” en la darrera dècada del procés independentista, que considera un període de “divisió, retrocés i empobriment econòmic”. Davant d’això, el líder català ofereix “un altre camí, alternatiu, ample, segur”, que alhora reconeix difícil, per tal de fer possible una Espanya federal que garanteixi més autogovern i un finançament just, i de la qual Catalunya torni a ser el motor. Illa va prometre recórrer aquest camí amb respecte a totes les idees, explícitament les dels independentistes, però va situar la línia vermella en l’extrema dreta.

El congrés va aprovar ahir per un 95,4% dels vots –746 sís de 782 vots emesos– la seva proposta d’executiva, que, formalment, dilueix el paper de número dos en crear cinc vice primeres secretaries. A la pràctica, l’alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, serà la mà dreta d’Illa com a vice primera secretària d’organització i acció electoral, en una relació de crossa que fonts del PSC comparen amb el paper que tenia Eva Granados, ara portaveu socialista al Senat, com a vice primera secretària única a la direcció de Miquel Iceta. De fet, amb majoria d’alcaldables, les cinc vice primeres secretaries tenen l’objectiu de projecció exterior de cara a les municipals del 2023. Així, el candidat de Barcelona, Jaume Collboni, ocuparà la de política municipal i, a recer de Moret i Collboni, Illa nomena el nou secretari d’organització, José Luis Jimeno, i el de política municipal, Joaquín Fernández, homes de la seva confiança directa que ja estan fent la feina interna des que el líder es va centrar en la candidatura a la Generalitat.

Mà dreta d’Illa al Parlament, la diputada Alícia Romero és la vice primera secretària d’acció política, mentre que Marta Farrés, alcaldessa de Sabadell, s’encarregarà de la d’igualtat i acció social, i la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, de la de millora de l’autogovern i programes.

El president espanyol, Pedro Sánchez, va cloure el congrés dels socialistes en una mostra més de la simbiosi amb el PSC d’Iceta i Illa. Després de guanyar el 14-F però no poder trencar la majoria independentista, Illa necessita el 2023 un PSC més fort en les municipals i tornar a guanyar en les espanyoles perquè Sánchez pugui repetir a La Moncloa i ell tingui possibilitats de ser president de la Generalitat. Amb relació a la llengua, Sánchez no es va estar de denunciar de manera ambigua “qualsevol tipus d’assetjament, vingui d’on vingui”, i va reivindicar la cogovernança entre l’Estat i les autonomies, així com la bona nota de l’estat de les autonomies en la gestió de la covid-19.

La resta de la nova executiva

A més dels dos homes de confiança d’Illa a les secretaries d’organització i política municipal, la nova executiva tindrà 44 secretaries més, un nombre amplíssim que té l’objectiu de picar pedra per “ser-ne més”, en paraules d’Iceta, entre els sectors socials i les comarques de Catalunya on el PSC ha perdut força en l’última dècada. Entre aquestes secretaries, repeteix a acció institucional l’alcalde de Cornellà, Antonio Balmón, però la renovació suposa la marxa d’Assumpta Escarp, Joan Francesc Marco, Enric Casas i Jordi Terrades. Èlia Tortolero serà la nova portaveu i Illa recupera l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, per a polítiques de seguretat; Sònia Guerra serà a polítiques feministes; Ferran Pedret, a millora de l’autogovern; Francesc Trillas, a economia i hisenda; Sílvia Paneque, a transició ecològica; Raúl Blanco, a indústria i energia; Laura Ballarín, a política europea; Raúl Moreno, a polítiques socials, i Carlos Prieto i Víctor Francos, a acció i anàlisi electoral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.