Política

La mascareta al carrer torna a ser obligatòria

El govern de Sánchez recupera la mesura a partir de demà i sis mesos després de “deixar pas als somriures”

No cal en espais naturals o fent esport

No actua en interiors i manté les cavalcades

“Les mascaretes deixen pas als somriures.” Amb aquesta frase rubricada amb el seu propi somriure, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, anunciava el 24 de juny la fi de l’obligatorietat de la mascareta al carrer si hi havia un metre i mig de distància. Sis mesos després i enmig dels estralls de la sisena onada de la covid, el govern de Pedro Sánchez recupera la mascareta obligatòria a l’exterior –a partir de demà, que és quan el reial decret aprovat avui en el Consell de Ministres extraordinari serà publicat al BOE–, i ho fa a només dos dies del Nadal i quan el centre de les grans ciutats ha patit les aglomeracions de les festes. Tot i citar com a excepcions la pràctica de l’esport o estar en espais naturals com ara la muntanya o bé passejar sol o amb un familiar, el president espanyol no va saber detallar l’abast del canvi ni fins quan pensa imposar la mascareta. “És temporal i acabarà com més aviat millor”, va dir. Aquesta és la mesura estel·lar de la conferència de presidents telemàtica que Sánchez –físicament al Senat– va compartir ahir amb Pere Aragonès i la resta de mandataris i en la qual va deixar als governs autonòmics qualsevol altra mesura impopular com ara la regulació dels aforaments en interiors. “Entenc que és difícil tornar a una situació que ja havíem superat, però entre la mascareta i la vacunació estarem millor. No som al març del 2020 ni al Nadal del 2020, som en una sisena onada a les portes del 2022 amb el 90% de la població diana (major de dotze anys) vacunada amb pauta completa”, afirmava Sánchez.

Tot i combatre el retret de reaccionar tard, el cert és que Sánchez va esperar fins a la tarda d’ahir –a 48 hores del Nadal i amb la distorsió de comunicar novetats de la pandèmia el dia que la loteria ho colonitza tot– a abordar la crisi de contagis perquè ha estat presoner d’una agenda que no ha volgut alterar. Si dilluns inaugurava el TAV a Galícia, dimarts tenia dues cites: el Consell de Ministres i l’aprovació definitiva del pressupost del 2022 al Senat, que li havia de donar una imatge triomfal i que al final va ser fallida pel filibusterisme del PP votant una esmena lingüística que retorna els comptes al Congrés.

A l’hora de posar ordre en el que el PP denuncia com “disset Nadals”, Sánchez hi acudia amb el llast del revés del Tribunal Constitucional als dos estats d’alarma, i va topar amb la disparitat entre les mesures impopulars de la Generalitat i el neoliberal laissez faire econòmic d’Isabel Díaz Ayuso a Madrid, on no hi ha cap restricció, tots els interiors estan al 100% i ningú demana el passaport covid. Ayuso, de fet, iniciava ahir la croada contra la mascareta. “No compartim la mascareta a l’aire lliure si hi ha distància. Ni els rastrejadors militars, a aquestes alçades. Ni els tancaments sense dades sanitàries”, va rebatre Ayuso. Instal·lat directament en l’objecció, està Santiago Abascal (Vox), que titlla Sánchez d’“aprenent de tirà” i ja avisa: “Respondrem als tribunals. Mentrestant, si jo vaig pel carrer i amb distància suficient, no me la posaré.” I això el dia que Espanya registrava 60.041 nous positius i batia rècords de la cinquena onada. Vuit comunitats –incloses Galícia i Castella i Lleó, del PP– li exigien la mascareta i totes li reclamen a l’uníson un fons covid. El pressupost no ho preveu –l’esmena del fons covid colada per Junts serà llei dimarts però Hisenda no l’abonarà– i Sánchez no s’hi tanca en banda com abans, però per ara el que hi ha als comptes és una partida de 292 milions –que seran transferits a les comunitats– per al pla d’acció en atenció primària.

No a la quarantena

Un punt controvertit que amenaçava des del Nadal fins al dia a dia laboral era la quarantena per contacte estret. El govern, però, es doblega a l’enfocament d’Ayuso i fixa que les persones que hagin tingut contacte directe amb un contagiat no hauran de refer la quarantena si tenen la pauta completa de vacunació.

El que el president espanyol no vol fer és cremar-se amb noves restriccions. “Pel que fa a limitar o no els aforaments, cada comunitat en l’àmbit de les seves competències pot adoptar aquestes decisions”, va dir. I on va ser més precís va ser en la defensa de les cavalcades: “L’any passat hi va haver cavalcades i no existia la vacuna. Amb mascareta i vacunació dels nens i avis i pares, i amb alcaldes que han acumulat una experiència de com celebrar les cavalcades precisament per evitar contagis, els nostres nens mereixen tenir cavalcades i treballem perquè així sigui.” A partir d’ara, Sánchez promet una conferència de presidents cada deu dies.

LES FRASES

Pel que fa a limitar o no aforaments, cada comunitat, en l’àmbit de competències que té, ho pot adoptar
Pedro Sánchez
president espanyol
No compartim les mascaretes a l’aire lliure si hi ha distància. Ni els rastrejadors militars ara
Isabel Díaz Ayuso
presidenta de madrid
L’aprenent de tirà sobrepassa els límits. Anirem als tribunals. Jo no me la posaré pel carrer amb distància
Santiago Abascal
president de vox

Reforçar la vacunació amb l’exèrcit entrant en acció

Malgrat refugiar-se en l’afany de voler escoltar primer els presidents abans de dir el pla de La Moncloa, el president espanyol obria la conferència de presidents amb un reguitzell d’anuncis: un pla d’acció en atenció primària i comunitària, l’augment del nombre de professionals sanitaris disponibles i alhora la millora les seves condicions reduint la temporalitat per sota del 8%. La fita principal, però, és reforçar la vacunació, i amb l’exèrcit entrant en acció.

Els dispositius tindran ara el reforç d’equips de vacunació de les forces armades, i la xarxa sanitària militar serà posada a disposició dels hospitals. Intensificar i accelerar la vacunació busca acomplir fites amb calendari: el 80% de la població d’entre 60 i 69 anys, vacunada amb tercera dosi abans que acabi l’any; el 80% d’entre 50 i 59 anys, en la setmana del 24 de gener; el 80% d’entre 40 i 49 anys, en la primera setmana de març; el 70% amb la primera dosi pediàtrica, en la setmana del 7 de febrer, i el 70% amb la segona dosi pediàtrica, en la setmana del 19 d’abril.

Davant la falta de personal, es promou la contractació de personal sanitari jubilat i prejubilat i s’habilita la contractació de professionals amb títol d’especialista obtingut en estats no membres de la UE. L’escassedat de tests porta a una autorització temporal a la venda de tests d’antígens d’ús professional en farmàcies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.