Barcelona aprova el pressupost del 2022 amb el ‘sí’ de BCanvi i l’abstenció d’ERC
JxCat, Ciutadans i el PP voten en contra de la proposta de comptes municipals, de 3.400 milions d’euros
El govern d’Ada Colau comptarà amb un nou pressupost de més de 3.400 milions d’euros el 2022. El plenari ha donat llum verda aquest dijous als comptes per 21 vots a favor, 10 abstencions i 10 vots en contra. El pressupost s’ha aprovat amb el ’sí’ dels grups del govern -Barcelona en Comú (10) i PSC (18)-, Barcelona pel Canvi (2) i la regidora no adscrita (1). Com ja va anunciar Ernest Maragall, els 10 regidors d’ERC s’han abstingut. El principal grup a l’oposició ja va dir que tot i no compartir les línies generals del pressupost en facilitaria l’aprovació per l’aval dels comuns als comptes del Govern. Finalment, però, l’abstenció d’ERC no ha estat decisiva. D’altra banda, JxCat (5), Ciutadans (3) i el PP (2) hi han votat en contra.
En paral·lel, també s’han aprovat les ordenances fiscals (OOFF) per l’any vinent. En aquest cas s’han aprovat amb els vots a favor del govern, l’abstenció d’ERC i Barcelona pel Canvi i la regidora no adscrita i el vot contrari de JxCat, Cs i el PP. La proposta planteja a grans trets la congelació d’impostos per al 2022 i recull una petició feta per bona part de l’oposició: el manteniment de la bonificació del 75% de la taxa de terrasses.
El primer tinent d’alcaldia d’Economia, Jaume Collboni, ha defensat que són uns pressupostos “coherents” amb el context actual i n’ha destacat que és una quantia “històrica”, que suposa un 4,7% més que el pressupost anterior. Collboni ha indicat que estan convençuts que responen a les necessitats de la ciutat i ha agraït tant l’abstenció d’ERC com especialment el diàleg i la predisposició de Barcelona pel Canvi, que va permetre inicialment que el pressupost es tramités.
Per la seva banda, el regidor de Pressupostos, Jordi Martí, ha afirmat que és un pressupost expansiu que permet un Ajuntament “fort” per afrontar tant l’emergència social com la climàtica. A més, ha afegit que és continuista perquè permet seguir amb la tasca engegada i els acords construïts entre forces d’esquerra els darrers anys. Martí també ha remarcat que tot i que ERC no ha negociat el pressupost, la proposta final “té molt més d’ERC que de Barcelona pel Canvi”.
BCanvi es decanta pel ‘sí’
La formació d’Eva Parera ha estat l’únic grup de l’oposició que ha votat ’sí’ al pressupost i ha reconegut que ho han fet perquè tot i que el govern tenia els vots garantits gràcies a l’abstenció anunciada d’ERC, el PSC va decidir continuar negociant amb Barcelona pel Canvi.
Parera ha afirmat que només el seu grup i el PSC han mostrat “responsabilitat” i ha retret a comuns i ERC que Barcelona “val molt més que un intercanvi de cromos”. Segons ha assenyalat la regidora, el pressupost aprovat recull moltes demandes que havia traslladat el seu grup, com ara dotar la Guàrdia Urbana de més agents, més comissaries nocturnes, més beques menjador o ajuts a la reactivació econòmica, i per això hi han votat a favor.
ERC marca distància
El líder d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, ha apuntat en la seva intervenció que és una bona notícia que Barcelona i Catalunya tinguin un nou pressupost el 2022 però també ha matisat que la ciutat “mereix més” i ha marcat distàncies amb la proposta que s’ha votat. Maragall també ha volgut deixar clar que l’abstenció d’ERC no ha estat finalment “rellevant”, ja que hi ha hagut entesa entre el PSC i Barcelona pel Canvi per aprovar el pressupost.
JxCat, Cs i PP, en contra
Per la seva banda, JxCat, Cs i PP hi han votat en contra. Elsa Artadi ha criticat que es tracta d’un pressupost continuista i ha remarcat els “incompliments” respecte pressupostos anteriors. Artadi ha dit que el vot en contra s’ha d’entendre com una “esmena a la política i la gestió” que comuns i PSC estan fent a Barcelona. Segons ella, els comptes no afronten ni la recuperació ni la transformació que reclama la ciutat.
Cs i PP han coincidit a destacar que la proposta final que s’ha sotmès a votació no recull la majoria de les seves al·legacions i han criticat que no respon a les necessitats de la ciutat.