Política

Més de 200 advocats de l’ICAB rebutgen el comunicat “ultra” de la secció de Dret Constitucional contra la immersió

Els signants denuncien la “manca de contingut jurídic” del manifest i el trencament que fa del principi de la “presumpció d’innocència”

Demanen a la degana i a la junta del Col·legi que desautoritzi el text


218 lletrats de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona han respost aquest diumenge a un comunicat de la secció de Dret Constitucional de l’ICAB que dona suport a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TJSC) en el cas del 25% de castellà a les aules de les escoles catalanes.

A través d’un manifest difós aquest diumenge, els juristes han mostrat el seu rebuig al text perquè, a parer seu, és “estrictament polític” i està” alineat amb les tesis ultranacionalistes espanyoles que tant han ajudat a buidar de contingut les paraules Constitució i constitucionalista que diuen defensar”.

Els signants, que critiquen la utilització dels comunicats de l’ICAB per “transmetre opinions polítiques”,  manifesten la seva “sorpresa” per la “manca de contingut jurídic” del text. En aquest sentit, denuncien que suposa un “trencament del principi bàsic de la presumpció d’innocència”.

A parer seu, qualsevol comunicat d’una secció de l’ICAB a premsa genera “la confusió de la part pel tot”, un efecte al qual alerten que hi contribueix el fet que la junta del Col·legi no hagi emès encara cap comunicat rebutjant-lo. “D’aquesta manera, el comunicat de la Secció de Dret Constitucional esdevé un comunicat polític emparat per l’ICAB.

És per això que demanen “respecte” als “principis rectors” de la professió i, per tant, el “rebuig immediat del to i el contingut” del comunicat per part de la degana i la junta de l’ICAB.

Entre els advocats que s’han adherit al manifest hi ha Gonzalo Boye, Andreu Van den Eynde o Jaume Alonso-Cuevillas.

El comunicat de la comissió de Dret Constitucional de l’IICAB, que va ser difós divendres,  critica la resposta del govern català a la imposició del 25% del castellà als centres educatius per la suposada “desprotecció” de la família d’una escola de Canet de Mar.

El manifest acusa el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d’Educació, Josep González Cambray, “de negar-se públicament a donar compliment a la sentència” en una matèria curricular –a banda de la de l’idioma–, “a més de donar suport a l’equip directriu de l’escola de Canet de Mar”.

També retreu a l’executiu català “no citar res del que ha succeït amb el nen de cinc anys de Canet, al qual, en les xarxes socials, es proposava aïllar a la seva classe i apedregar casa seva”, segons afirma el comunicat. La secció de Dret Constitucional considera que l’actitud adoptada per les autoritats de la Generalitat “és d’extrema gravetat i atempta de forma frontal contra el principi de l’Estat de Dret”. I fins i tot acusa el govern de desprotecció del menor a l’escola de Canet: “En una democràcia avançada com la nostra s’ha de garantir la protecció integral dels menors contra tota forma de violència i de victimització secundària”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.