ERC rebutja el ball de dates i prioritza que arribin avenços
Vilalta subratlla que el que importa és que hi hagi concrecions, i insta Junts a confrontar projectes a la taula i no en tuits
Artadi lamenta el desinterès del PSOE i Podem, i no veu que hi hagi diàleg
ERC va refermar ahir que hi ha d’haver una reunió pública de la taula de negociació a principi d’any, però va evitar fer sang amb l’actitud evasiva de Pedro Sánchez –que va evidenciar de nou que no li corre cap pressa– i va assegurar que tampoc vindrà d’una setmana amunt o avall, mentre serveixi per avançar. “No volem contribuir al joc de les dates”, resumia la portaveu, Marta Vilalta, que va recordar que caldrà que s’entenguin els dos governs per fixar el calendari, i va destacar que la clau és que hi hagi “principis d’acord i concrecions” a ratificar el dia que es faci. “El que importa és el contingut, els avenços, més que la data en si mateixa, i en això treballem”, sostenia, després de la primera reunió de la direcció passat festes. En tot cas, és més que plausible que abans –en teoria ha de ser aquest mateix gener– hi hagi una nova comissió bilateral per avançar en traspassos que s’estan negociant, com les beques universitàries i el servei de Rodalies, per a la qual cosa constatava que ja s’estan fent les reunions preparatòries habituals.
“El 2022 ha de ser l’any en què comencem a desencallar aquest conflicte polític”, confia Vilalta, que citava aquesta com una de les prioritats, amb la sortida de la crisi de la pandèmia i la protecció del català. En aquest sentit, ratificava que l’aposta estratègica del govern avui inclou assolir la República Catalana a través del procés de negociació en curs, que veu com “la millor manera i la més ràpida ara”, tot i que no va en detriment de continuar treballant amb la resta de forces i entitats independentistes “altres vies que són complementàries”, tant en clau interna com estatal i internacional, i que ajuden a tenir “més força”. “Ens agradaria poder veure les apostes estratègiques com a complementàries i no per intentar desgastar sempre el company de viatge”, postil·lava, en una clara al·lusió a Junts. I és que amb la resta del moviment, sobretot amb els socis, va ser més taxativa i els va convidar de nou –després que ahir tornessin a criticar-ne la falta de fruits– a “afegir-se a la taula en lloc de fer declaracions en contra”. Per a ella, “confrontar projectes amb declaracions o tuits és molt fàcil”, però per avançar cal fer-ho a la taula de negociació, on s’ha d’anar “a desmuntar els arguments de l’altra part, que és l’Estat, i no de la mateixa”.
En tot cas, JxCat veu amb perplexitat que el debat sobre la taula de diàleg sigui el calendari en lloc dels continguts i constata que el govern espanyol no té cap intenció de resoldre el conflicte polític amb Catalunya. “Una taula de diàleg sense reunions no és taula ni és diàleg”, va afirmar la portaveu de la formació, Elsa Artadi, amb una frase calcada a la que havia pronunciat al matí el vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró. Artadi va insistir que la qüestió no és prioritària ni per als socialistes catalans, ni per als socialistes espanyols, ni per a Podem ni per als comuns, tots ells integrants del govern espanyol. “Ara veiem com el calendari de les eleccions a Castella i Lleó passa per sobre”, va lamentar la portaveu. “Massa excuses”, va reblar Puigneró.
Per JxCat, una negociació política amb l’independentisme ha d’incloure tothom, no només una part de l’independentisme. En aquest sentit, Artadi va defensar el perfil dels noms proposats pel seu partit per participar en la taula (Jordi Puigneró, Jordi Sànchez, Míriam Nogueras i Jordi Turull) i va refusar que algú altre que no sigui Junts pretengui escollir qui ha de formar part de la delegació del partit.
LES FRASES
Debat sobre les compatibilitats de presidir el Consell
El president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont, no ha traslladat al seu partit, Junts per Catalunya, que tingui intenció de renunciar a la presidència de la formació per centrar-se a treballar en el Consell per la República. “És una possibilitat que no s’ha traslladat per part del president Puigdemont als òrgans del partit, és un debat que no hem tingut a l’executiva”, va explicar ahir la portaveu de JxCat, Elsa Artadi. Segons va avançar El Món, membres de la recentment escollida Assemblea de Representants del Consell van proposar que el president de l’ens no tingui càrrecs orgànics de partit. Posteriorment, la presidenta d’aquest parlament, la cupaire Ona Curto, va assegurar que no creu que Puigdemont hagi de renunciar a la presidència de Junts per poder presidir el Consell. L’Assemblea investirà el nou president a partir del febrer. En qualsevol cas, Artadi va recordar que Puigdemont té una presidència del partit que no és executiva i no és un càrrec vitalici, de manera que la renovació s’ha de fer en el marc congressual del partit, “si es donés el cas”. La decisió és en mans de Puigdemont.