El Parlament es compromet a modificar el sistema de llicències per edat
La Mesa acorda per unanimitat reobrir les converses amb els treballadors de la cambra per acabar amb l’actual situació
També estudiarà la situació dels funcionaris que ja es beneficien d’aquest sistema de prejubilació
La Mesa del Parlament ha acordat aquest dimarts per unanimitat reobrir les negociacions amb els funcionaris de la cambra per eliminar la llicència per edat, per la qual els funcionaris de la cambra majors de 60 anys poden continuar cobrant el sou íntegre després de deixar de treballar-hi.
Els mateixos grups (ERC, Junts, PSC i CUP) que van aprovar al desembre una reforma que enduria alguns dels requisits per acollir-se a aquest sistema de prejubilació a partir del 2023 però mantenia amb pocs canvis les llicències per edat, han decidit iniciar les converses per accelerar aquests canvis.
Aquest dilluns una informació del diari Ara va aixecar la polèmica sobre el règim d’edat, que fins a l’última modificació permetien que els treballadors majors de 60 anys i que havien treballat almenys 15 anys al Parlament poguessin cobrar el sou íntegre durant cinc anys, fins a la jubilació, sense haver de treballar.
Una vintena de funcionaris s’han acollit fins ara a aquesta mesura, que actualment suposa per al Parlament una despesa anual d’1,7 milions d’euros. Els sous que reben van dels 4.000 euros mensuals en les categories més baixes fins a més de 10.000 en el cas de dos exsecretari generals.
L’acord de la mesa suposarà obrir una negociació amb els funcionaris per tancar un nou pacte sobre el sistema de prejubilació i poder revocar l’anterior. També preveu estudiar la situació dels extreballadors que ja gaudeixen d’aquest benefici.
L’actual presidenta del Parlament, Laura Borràs, havia assegurat que ja ha “corregit” el règim laboral de l’any 2008 que permet aquest tipus de sous sense haver d’acudir a treballar, si bé aquesta correcció no tindrà caràcter retroactiu i afecta només el període en el qual poden cobrar sense treballar, que ha passat de 5 a 3 anys. Ara, amb aquest pacte de consens, la Mesa del Parlament vol acabar amb aquesta situació de forma “més ràpida”, segons les fonts consultades.