Forcadell diu que quan era presidenta del Parlament va iniciar els tràmits per acabar amb la llicència per edat
L’expresidenta de la cambra admet que haurien pogut “fer més” però recorda que va ser “una legislatura curta i convulsa”
L’expresidenta de Parlament Carme Forcadell ha assegurat que quan va ser al capdavant de la institució va iniciar un procediment per poder acabar amb la polèmica llicència per edat. En una entrevista al Cafè d’Idees de RTVE i Ràdio 4 ha explicat que es va assabentar de l’existència del règim laboral el 2016 quan li ho va explicar el secretari general del Parlament. Va ser llavors quan va engegar els tràmits per eliminar-la, que incloïen una negociació amb el Consell de Personal del Parlament. Amb tot, ha lamentat que no van ser-hi a temps perquè la legislatura es va acabar sobtadament, amb l’aplicació del 155, i que va ser “curta i convulsa”. L’expresidenta sí que ha admès que haurien pogut “fer-hi més”.
En ser preguntada per la possibilitat d’eliminar-les directament, com ha fet l’actual presidenta, Laura Borràs, Forcadell ha explicat que els lletrats li ho van desaconsellar perquè, si el cas acabés als tribunals, tenia les de perdre. L’expresidenta també ha lamentat l’episodi perquè creu que “fa molt mal a la institució” i als mateixos treballadors del Parlament.
Cas Juvillà
L’expresidenta també s’ha referit a la polèmica que s’està vivint al Parlament amb el cas de Pau Juvillà i ha remarcat que Borràs “està fent tot el que pot i més” perquè el cupaire no perdi l’escó. De totes maneres, ha admès que no confia que acabi sent així. En aquest sentit, ha vinculat el cas de Juvillà amb el de l’expresident de la Generalitat Quim Torra i ha apuntat que tot i que els procediments són “una mica diferents” –a Torra se li va retirar l’escó després que el Suprem rebutgés les cautelars-, creu que “els dos casos aniran a parar al mateix lloc”.
En ser preguntada per l’aturada de l’activitat al Parlament durant dos dies, l’expresidenta ha celebrat que es trobés un punt intermedi entre el dret a protesta i no paralitzar tota l’activitat i tots els procediments.
Taula de diàleg
D’altra banda, Forcadell ha insistit que cal que l’independentisme articuli una estratègia per fer efectiva l’amnistia i el dret a l’autodeterminació. L’expresidenta ha admès que no confia que la taula de diàleg doni cap resultat però sí que creu que servirà perquè els catalans s’adonin que el govern espanyol “no té cap proposta” per a Catalunya.
També ha subratllat que cal tornar a fer un acte de desobediència, però considera que hauria de ser “diferent” a l’1-O perquè el del 2017 “va sortir malament”, tenint en compte que la majoria de dirigents independentistes van acabar a la presó o a l’exili.
Reforma laboral
Just el dia que el Congrés dels Diputats ha de decidir si tira endavant la proposta de reforma laboral del govern espanyol, Forcadell ha dit que personalment opina que ERC no hauria de donar-hi suport perquè la reforma hauria pogut anar més enllà. A més, també ha criticat que els comuns hagin vinculat el suport d’ERC al seu suport a Catalunya, i ha dit que es tracta d’una “amenaça molt lamentable”.