La població, principal criteri escollit per l’Estat per assignar a les comunitats els fons de Pla de Recuperació
També s’han tingut en compte aspectes relacionats amb l’ocupació, l’educació o el pes de turisme
La població ha estat el principal criteri que ha escollit el govern espanyol per assignar a les comunitats els fons del Pla de Recuperació, Transforació i Resiliència (PRTR). Segons una nota publicada aquest dilluns per l’executiu, el nombre d’habitants ha sigut l’únic criteri per definir el repartiment d’ajudes en àmbits com l’administració pública, tot i que també s’han tingut en compte múltiples variables per altres àrees. En projectes relacionats amb l’ocupació, l’Estat ha tingut en compte mètriques laborals o educacionals, mentre que en àmbits com el turisme s’ha tingut en compte dades com la densitat de població o la superfície de cada comunitat. En total, Catalunya ha rebut 1.578 milions d’euros, un 14% del total a l’Estat.
Algunes de les partides més destacades són les que van destinades a fomentar l’ocupació i a millorar el sistema educatiu. Pel que fa a l’ocupació, el govern espanyol ha tingut en compte criteris com el nombre de persones en ERTO, la xifra de pimes als diferents territoris i el percentatge de població activa amb un nivell formatiu mitjà o baix. Quant a l’educació, alguns dels criteris observats han estat la taxa de risc de pobresa, el nivell d’estudis de l’alumnat, la taxa de matriculacions o la dispersió geogràfica, entre d’altres.
El turisme és un altre dels àmbits més rellevants i on el criteri poblacional no només ha estat l’únic que s’ha tingut en compte. El repartiment de fons també s’ha decidit en funció del pes que té el turisme en el PIB de cada comunitat, la caiguda d’afiliació al sector des de l’esclat de la pandèmia o el nombre i la despesa de turistes.
Pel que fa al medi ambient, el repartiment d’ajudes és molt divers. En aquest sentit, s’han tingut en compte criteris que van des de la generació de residus municipals fins a les actuacions de conservació de la biodiversitat terrestre i marina.
El mateix passa en matèria de cultura que té en compte espais com biblioteques, sales de cinema, actuacions per promocionar el patrimoni o processos de digitalització dels sistemes d’arxius.
Catalunya, la segona comunitat més beneficiada
Catalunya ha rebut 1.578 milions d’euros aquest 2021 procedents del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), un 14% del total. Segons les dades publicades aquest dilluns per l’executiu, Catalunya se situa com la segona comunitat més beneficiada pel pla, superada només per Andalusia, que ha agrupat un 17% dels fons. Ja en tercera posició apareix Madrid, amb un 10,8% del finançament, mentre que la quarta i cinquena són pel País Valencià (9,38%) i Castella i Lleó (6,6%), respectivament. Al llarg de l’exercici, el govern espanyol ha transferit 11.246 milions d’euros a les comunitats, mentre n’hi ha 95 més pendents d’assignació.
De l’import total, un 78% s’ha distribuït a través de les conferències sectorials, uns òrgans de cooperació multilateral relatius a un sector concret d’activitat pública. Aquests estan integrats pel titular del ministeri competent i els seus homòlegs titulars de les conselleries dels governs autonòmics. El 22% s’ha assignat a través d’altres instruments com concessions directes o convenis.