Sánchez i Rufián eleven el to per la temptació de fer gran Vox i oblidar la taula
“El fracàs de la taula és del PSOE”, avisa el diputat d’ERC
El president repta Casado: “Li ha arribat l’hora de la veritat: decidir si governa amb la ultradreta”
Pedro Sánchez és bixest –va néixer el 29 de febrer del 1972– i complirà aviat els 50 anys –tot i que el 2022 no és un any bixest–, i la circumstància vital va ser aprofitada ahir com a argument d’autoritat en una sessió de control en què ell i Gabriel Rufián (ERC) van elevar el to en un debat impropi de dos socis de legislatura. “Estic a punt de complir 50 anys i a mi no em dona ningú carnets d’esquerra, i encara menys vostès”, va etzibar el president espanyol a Rufián després que el portaveu d’ERC al Congrés l’alertés de caure en “les dues temptacions”: “Que el llop, Vox, es mengi el PP”, i “deixar passar l’oportunitat de la taula de diàleg i negociació perquè així potser creu que desgasta ERC”. “Qui cregui que si la taula no funciona, això només desgasta l’independentisme, s’equivoca. El fracàs de la taula també és un fracàs de l’esquerra espanyola. I cada vegada que l’esquerra espanyola fracassa, a nosaltres no ens va malament”, advertia Rufián.
El resultat enverinat a Castella i Lleó podria ser un regal electoral per a Sánchez si el PP obre la porta d’un govern a Vox per primera vegada –tant a Madrid com a Andalusia és soci i prou– i fins a les eleccions estatals del 2024 es desplega una agenda de to retrògrad. Després que Sánchez oferís dimarts al Senat al líder del PP, Pablo Casado, estudiar una abstenció del PSOE per investir Alfonso Fernández Mañueco si el PP trenca amb Vox a tot arreu, ahir va doblar el desafiament en la primer sessió de control de l’any al Congrés. “Li ha arribat l’hora de la veritat: ha de decidir si obre la porta a un govern del PP amb la ultradreta o no”, alerta Sánchez a Casado. “Estem disposats a ajudar-lo, però ha de demanar ajuda. Ha d’explicar per què la ultradreta no pot entrar als governs, i ens ha de dir si això és per sempre i a tots els territoris”, va reblar.
“Vaques, ETA i ERC”
Rufián –sorprès ahir pel to personal de l’atac del president utilitzant la seva edat com a argument d’autoritat– té por, però, del cofoisme que detecta en Sánchez pel panorama llaminer que obre el protagonisme de Vox a l’hora de mobilitzar l’esquerra. “Cada cop que veig Casado a Burgos darrere de quatre vaques parlant de la ETA, de costelles i d’ERC, penso: «Què bé que s’ho deu estar passant Sánchez a La Moncloa!» Però per què, això? Per acabar tenint 70 o 80 diputats de Vox? Per tenir aquí al davant Ayuso en lloc de Casado? De què serveix això, senyor Sánchez? Ha d’entendre que el llop mossegarà sempre, també a vostès”, prevenia Rufián. El president li va negar que pensi en la temptació de fer gran Vox a Castella i Lleó per lligar La Moncloa el 2024. “Jo no m’alegro de l’auge de la ultradreta al meu país”, es va haver de justificar Sánchez. El duel parlamentari va acabar amb l’enèsim ultimàtum de Rufián: “Afronti el conflicte amb Catalunya perquè potser així eviti fer les maletes a La Moncloa.”
LES FRASES
Desig de tenir Aragonès a La Palma
El president Pere Aragonès ha descartat l’assistència a la conferència de presidents del 25 de febrer a La Palma però hi fa un matís: “Ara mateix, no.” La negativa no taxativa –podia haver dit no i prou en l’entrevista a Catalunya Ràdio– és l’esperança a la qual s’aferra La Moncloa, que vol tenir Aragonès a La Palma.
Si bé la ministra Isabel Rodríguez (Política Territorial) lloa que la consellera Laura Vilagrà hagi participat en els preparatius com a pista que el president hi anirà, Aragonès es malfia del format de cita a disset amb Sánchez: “Ara mateix, no, i per moltes raons. En l’ordre del dia ens trobem el mateix de sempre. No hi ha cap punt d’acord: hi ha un punt de valoració de la situació covid i de fons europeus. Intervenció del ministre i del president, cinc minuts a cadascú i apa, següent punt. Això no és governança federal, i ni tan sols autonòmica.”