Política

El Regne Unit, venut a Putin

Les sancions imposades per Johnson a Moscou per la invasió d’Ucraïna posen de manifest els vincles amb els diners de Rússia

La major part de les inversions dels milionaris i oligarques russos eren per blanquejar diners

Les sancions econòmiques anunciades pel govern britànic a Rússia per la invasió d’Ucraïna han posat de manifest la gran dependència que hi havia del capital provinent de gent propera a Putin. Entre les mesures hi ha congelar els actius dels principals bancs russos al territori (per valor de 183.000 milions d’euros) i també els comptes de cent oligarques propers a Putin, inclosos el seu exgendre i Roman Abramovitx, a qui s’ha prohibit l’entrada al país i que podria ser forçat a vendre el club de futbol del Chelsea. També ha anunciat la suspensió dels anomenats “visats d’or”, que donaven als oligarques russos accés al mercat immobiliari britànic sempre que invertissin més de 2 milions de lliures. S’han entregat a 2.500 russos.

L’organització anticorrupció Transparència Internacional ha exposat que el Regne Unit és un “centre mundial per al blanqueig de diners” i que milionaris i oligarques russos amb vincles amb el Kremlin o amb acusacions de corrupció posseeixen propietats per valor de 1.785 milions d’euros, segons revelen les noves xifres. El 65% d’aquestes propietats relacionades amb la corrupció són a Londres. I gran part pertanyen a empreses registrades als territoris d’ultramar britànics i dependències de la corona.

També ha trobat 2.189 empreses registrades al Regne Unit que han estat vinculades a 48 casos de blanqueig de diners i corrupció, i ha advertit que aquestes xifres són només la “punta de l’iceberg”. L’alcalde de Londres, el laborista Sadiq Khan, ha demanat que es confisquin totes aquestes propietats i també la introducció d’un impost als compradors estrangers que podria recaptar 440 milions d’euros anuals per a habitatges socials.

D’altra banda, un informe del Ministeri de l’Interior diu que el Regne Unit ha vist “un volum important de finançament il·lícit rus o vinculat a Rússia” que es gasta en propietats de luxe, cotxes, taxes escolars i donacions a institucions culturals, que permeten a les persones “blanquejar la seva reputació”.

El líder del Partit Laborista, Keir Starmer, que ha dit que donarà suport a totes les sancions anunciades pel govern, també ha acusat el govern conservador de permetre que tot aquest blanqueig de diners i de reputació es produís i ha recordat que el capital rus va començar a entrar al país fa dotze anys, quan els conservadors van arribar al poder, i que durant tots aquests anys han desestimat les crides a frenar-ho i s’ha fet els ulls grossos. Fins ara, que s’han vist obligats a bloquejar-lo per pressionar Rússia.

Starmer també ha acusat el Partit Conservador d’haver acceptat donacions per un valor superior als 2 milions de lliures d’empresaris propers a Putin des que va arribar al poder Johnson. El premier ho ha negat, però se’n saben els noms. La principal és l’exbanquera russa Lubov Chernukhin, casada amb un exviceministre de Finances de Putin, que va donar 840.000 euros.

2.500
oligarques
russos van rebre un visat especial de mans del govern britànic per poder invertir al seu territori.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia