Política

Rússia incompleix la treva

Els ucraïnesos acusen les forces invasores de no respectar el corredor humanitari per evacuar civils de Mariúpol

Putin interpreta les sancions econòmiques dels occidentals com una “declaració de guerra”

Les autoritats ucraïneses van aturar ahir l’evacuació de civils prevista a Mariúpol i Volnovakha, al sud-est d’Ucraïna, acusant les forces russes d’impedir-ho en no respectar el corredor humanitari que s’havia pactat obrir en aquestes localitats assetjades.

“Com que la part russa no respecta la treva i continua el bombardeig, tant a Mariúpol com als voltants, per motius de seguretat, s’ajorna l’evacuació de la població”, va informar l’Ajuntament al seu compte de Telegram. “Demanem a tots els ciutadans de Mariúpol que se’n vagin [dels punts de concentració i recollida] i tornin als refugis”, hi va afegir.

Rússia havia anunciat un corredor durant cinc hores, però va acusar els nacionalistes ucraïnesos d’haver impedit la sortida de les 215.000 persones previstes entre totes dues ciutats. Segons Moscou, es van complir “totes les condicions exigides per la part ucraïnesa, tant pel que fa a les hores com a la ruta i la seguretat”, però l’exèrcit ucraïnès va aprofitar la treva humanitària per atacar amb foc d’artilleria i “reagrupar unitats” a Mariúpol, estratègica ciutat portuària de gairebé mig milió d’habitants. El mateix hauria passat a Volnovakha, hi van afegir.

Zelenski recorre als EUA

Sobre la guerra a Ucraïna va parlar ahir el cap del Kremlin, Vladímir Putin, que va revelar que les forces russes pràcticament han eliminat la infraestructura militar ucraïnesa en els deu dies transcorreguts des de l’inici de la invasió. Putin va assegurar que la decisió d’intervenir militarment Ucraïna va ser “difícil” i va comparar les sancions occidentals contra Rússia –i la imposició d’una eventual zona d’exclusió aèria sobre Ucraïna– amb “una declaració de guerra”. El mandatari rus va indicar que les seves propostes per solucionar el conflicte són sobre la taula “amb el grup de negociadors de Kíiv; amb sort, hi respondran positivament”. “Un dels nostres requisits clau és la desmilitarització, és a dir, ajudem els ciutadans residents del Donbass que busquen l’estatus neutral d’Ucraïna”, va afirmar.

Per la seva banda, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, es va reunir ahir de manera virtual amb diversos senadors dels EUA per demanar-los que facilitin l’enviament de més avions a Ucraïna, que Washington deixi d’importar petroli de Rússia i que s’exclogui aquest país dels mecanismes de pagament Visa i Mastercard.

El líder ucraïnès va criticar la decisió anunciada divendres per l’OTAN de no aplicar una zona d’exclusió aèria a Ucraïna assegurant que, amb aquesta negativa, l’Aliança dona “llum verd” a futurs bombardejos llançats per Rússia.

LES FRASES

Hem destruït pràcticament tota la infraestructura militar [d’Ucraïna]
Vladímir Putin
PRESIDENT DE RÚSSIA
Ucraïna guanyarà la guerra per la seva terra [...]. La qüestió és a quin preu
Dmitro Kuleba
MINISTRE D’AFERS ESTRANGERS D’UCRAÏNA

Més empreses aturen l’activitat a Rússia

Redacció

Les sancions a Rússia aprovades per la Unió Europea i els EUA en resposta a la invasió d’Ucraïna inclouen la suspensió o restricció de l’activitat comercial en aquest país per part d’empreses de diversos sectors.

Zara, l’última

Inditex –propietària de marques com ara Zara, Bershka o Pull&Bear– va entrar ahir a la llista de grans multinacionals que aturen l’activitat a Rússia. També Tendam –propietària de Cortefiel, Women’secret i Springfield, entre altres– suspèn temporalment l’operativa física i en línia tot garantint, segons va assegurar, la “màxima protecció” dels seus 400 treballadors, que atenen una cinquantena d’establiments.

Més tèxtil

Les dues empreses espanyoles segueixen la via de Mango, que dijous ja va anunciar el tancament de les 55 botigues pròpies, de manera que només deixaria obertes les 65 franquícies. Amb anterioritat, la sueca H&M havia informat de la suspensió temporal d’activitats a Rússia. Adidas, Nike o Burberry també havien pres mesures semblants.

Altres sectors

Més enllà de la roba i el calçat, la llista de companyies occidentals que deixen de vendre a Rússia inclou tecnològiques (Apple o Microsoft), fabricants d’automòbils (Volkswagen, Mercedes, Ford), firmes del sector mobiliari (Ikea), navilieres (Maersk) i de mitjans de pagament (Visa i Mastercard), entre altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.