Milers d’ucraïnesos fugen de la guerra enmig del foc de Putin
Combois de civils de Sumi i Kíiv inicien l’èxode cap a zones més segures, però continuen atrapats a la ciutat de Mariúpol
El nombre de refugiats supera els dos milions
Zelenski assegura que no es rendirà
Ucraïna va començar a evacuar ahir els primers ciutadans de Sumy, al nord-est del país, i va continuar el trasllat de civils d’Irpin, a la regió de Kíiv, però no va poder fer-ho a la ciutat portuària de Mariúpol, a la riba del mar interior d’Azov, a causa dels continuats atacs russos.
Després de tres dies consecutius d’intents d’evacuació frustrats, Ucraïna i Rússia es van posar finalment d’acord ahir per obrir un corredor humanitari de Sumi a Poltava, a l’est del país, una ruta notificada prèviament al Comitè Internacional de Creu Roja (CICR).
La viceprimera ministra ucraïnesa i ministra per a la Reintegració dels Territoris Temporalment Ocupats, Iryna Vereixtxuk, va explicar que no s’havia acordat cap altra ruta, després que Rússia proposés de nou ahir corredors humanitaris amb destinació a Rússia. Vereixtxuk va explicar que la proposta que Ucraïna va transmetre a Rússia i al CICR diverses rutes segures per als refugiats.
Poc després van començar a sortir autobusos des de Zaporiyia a Mariúpol per recollir civils i portar ajuda humanitària, en una missió que es va frustrar poc després.
En total, més de dos milions de persones han fugit ja d’Ucraïna des que va començar la invasió russa fa tretze dies, segons l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM) i l’Agència de Nacions Unides per als Refugiats (Acnur).
L’evacuació de Sumy va començar a primera hora del matí amb una primera columna d’uns vint autobusos plens de ciutadans, especialment estudiants estrangers de l’Índia, que va arribar a Poltova. Al llarg del dia es va témer que el procés hagués de ser suspès. Sumy va ser la nit anterior objecte d’un atac rus contra edificis residencials, en el qual va haver-hi diverses víctimes mortals, entre elles dos nens.
Una segona columna de més de 35 autobusos va sortir a la tarda de la ciutat –de gairebé 270.000 habitants– amb més de 600 persones a l’interior. Més de 300 quilòmetres a l’oest, a la regió de Kíiv, continuava l’evacuació de la població d’Irpin, ciutat de gairebé 43.000 habitants.
En canvi, es va tornar a frustrar l’evacuació de Mariúpol després que, segons les Forces d’Operació Conjunta, les tropes russes llancessin un atac “exactament en la direcció del corredor humanitari”. Mariúpol està totalment bloquejada per les forces russes des de fa més d’una setmana i l’alcalde, Vadim Boytxenko, ha afirmat en diverses ocasions que la ciutat està al caire d’una “catàstrofe humanitària”, ja que s’ha quedat sense electricitat, calefacció i aigua pels constants bombardejos de l’exèrcit rus.
Un nen va morir a Mariúpol de deshidratació, un fet que el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va destacar en unes declaracions adreçades a Occident. En un videomissatge, Zelenski va destacar que Ucraïna suma “tretze dies sentit promeses [...] que hi haurà ajuda, que hi haurà avions”, que no es concreten. Poc després, en una intervenció per videoconferència davant la Cambra dels Comuns britànica, el president ucraïnès va prometre que no es “rendirà”. “Lluitarem als boscos, als camps, a les ribes i als carrers”, va dir parafrasejant un discurs de Winston Churchill durant la Segona Guerra Mundial. El president ucraïnès va rebre una llarga ovació dels diputats britànics.