L’ANC recupera l’aposta per una llista cívica per pressionar els partits
La proposta marca el debat del nou full de ruta amb partidaris d’estendre-la al Congrés i municipis
D’altres ho consideren prematur abans de decidir com
La ponència de full de ruta que l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha d’aprovar aquests dies en l’assemblea general telemàtica recupera la proposta d’impulsar una llista al Parlament fora dels partits, una iniciativa que l’ANC havia descartat en assemblees anteriors. La justificació és que, tot i constatar el desencís de les bases independentistes amb els partits, aquests confien que els continuaran votant per no enfortir les forces unionistes. “Els representants polítics actuals creuen que el nostre és un vot captiu i que tenen el marge suficient per no respectar la voluntat dels seus electors. Ens hem deixat condicionar pel vot útil als partits hegemònics”, s’afirma en la diagnosi. Finalment, doncs, si els socis aproven la ponència, el secretariat liderat per Elisenda Paluzie i David Fernàndez recupera una proposta que haurà d’entomar la futura direcció que s’escollirà al maig.
La direcció defensa una “llista cívica, independent de partits”, però abans “caldrà determinar els mecanismes democràtics” per fer-la realitat i, en qualsevol cas, l’haurà d’aprovar la militància de l’ANC. Algunes territorials encara voldrien anar més enllà amb una llista “única” que els ponents recorden que l’entitat no està en condicions de garantir. Com tampoc està en condicions de garantir llistes alternatives a les eleccions municipals de l’any vinent, un proposta que volen recuperar algunes territorials, tot i que en el debat plana el fracàs de l’experiència de Primàries que va acabar impulsant l’ANC –de fet, algunes esmenes expliciten com a error aquella experiència, que demanen no tornar a repetir.
En darrer terme, també es proposa que l’ANC posi ERC, Junts i la CUP entre l’espasa i la paret pel que fa a les eleccions espanyoles: o acorden una llista unitària o l’entitat demanarà vot en blanc o nul. L’equip de Paluzie considera que la posició de l’ANC en les municipals i espanyoles l’ha de fixar el futur secretariat nacional.
Per altra banda, però, també hi ha esmenes que consideren “prematur” plantejar la llista independent al Parlament sense estudiar i decidir prèviament com hauria de ser el procés per fer-la realitat.
Crítica a partits i condicions al CxR
La ponència és frontalment crítica amb ERC, Junts i la CUP, a qui acusa de “seguir gestionant” l’autonomia i de no mostrar voluntat de “confrontar amb l’Estat opressor”. El text recupera terminologia clàssica de l’independentisme que no ha estat habitual en l’ANC (“Estat opressor”, “nació colonitzada” –una esmena considera que aquest darrer terme no aporta res al full de ruta). L’ANC aposta per potenciar el Consell per la República però adverteix que ha de ser institució de tot l’independentisme i s’ha de coordinar amb la majoria del Parlament.