Política

Borrell assegura que l’atac rus a Mariúpol és un “crim de guerra massiu”

Els ministres d’Exteriors de la UE debaten més sancions a Rússia, incloses al sector del petroli

L’alt representant per a la Política Exterior de la Unió Europea, Josep Borrell, ha assegurat aquest dilluns que l’atac rus a la ciutat ucraïnesa de Mariúpol és un “crim de guerra massiu”. A l’arribada a la reunió dels ministres d’Exteriors a Brussel·les, Borrell ha subratllat que Rússia està “cometent molts crims de guerra”. “Aquesta és la paraula hem de dir-ho. El que està passant a Mariúpol és un crim de guerra massiu, ho estan destruint tot, bombardejant i matant a tothom, de manera indiscriminada”, ha apuntat Borrell. D’altra banda, l’alt representant de la Unió Europea ha afirmat que els ministres debatran en la trobada noves sancions a Rússia, incloses al sector del petroli. “No és una guerra, és la destruccició massiva d’un país sense cap tipus de consideració per la llei de les guerres”, ha insistit Borrell.

Sancions al sector energètic

En la reunió d’aquest dilluns, els ministres d’Exteriors de la Unió Europea debaten sancions al sector energètic rus. Borrell ha evitat mencionar cap mesura concreta, però sobre la taula dels ministres hi ha l’embargament al petroli rus, una mesura que ja han pres els Estats Units i el Regne Unit.

La Unió Europea no ha fet aquest pas per la dependència energètica de Rússia i les reticències d’Alemanya, un dels països que més energia russa compra. Amb tot, a l’arribada al Consell d’Afers Exteriors el ministre de Lituània, Gabrielius Landsbergis, ha defensat que cal abordar les sancions energètiques a Rússia, especialment al sector del petroli, perquè és la principal font d’ingressos del país.

Landsbergis també ha instat els seus homòlegs europeus a “no cansar-se” a l’hora d’imposar sancions a Rússia després que hagi observat una “sensació de fatiga” entre els ministres. “Això envia un missatge molt dolent als qui estan lluitant a Ucraïna”, ha remarcat.

Al seu torn, el ministre d’Exteriors irlandès, Simon Coveney, ha considerat “apropiat” debatre l’embargament al petroli rus. “Vist el nivell de destrucció, és difícil pensar que no ens haguem de moure al sector energètic”, ha indicat. El ministre danès, Jeppe Koffod, ha remarcat que el seu país dona suport a les “sancions més dures” possibles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.