Política

L’hora de la ruptura

Nicolas Sarkozy és des d’ahir el nou president de la República Francesa, després del traspàs de poders formalitzat amb una cerimònia solemne al Palau de l’Elisi en un dia gris i plujós. El cap d’Estat sortint, Jacques Chirac, va rebre Sarkozy a la seu de la presidència amb nombrosos símbols de cordialitat i afecte.

Com obliga la tradició, Chirac va transmetre al seu successor el codi per activar l’armament nuclear durant una entrevista de mitja hora a porta tancada. A continuació, Sarkozy va sortir a la sala de festes de l’Elisi per ser investit oficialment president pel cap del Consell Constitucional, Jean-Louis Debré, un dels seus principals enemics a la família del centredreta.

“No tinc dret de decebre”
Investit president, Sarkozy va pronunciar un discurs davant la plana major de la política francesa i de la seva família, que l’observava emocionada just al costat, mentre Chirac abandonava en cotxe la seva residència durant els últims dotze anys. Precisament, Sarkozy va començar citant els seus cinc predecessors i elogiant-ne l’acció presidencial, fins i tot “l’alternança necessària” de Mitterrand. En un discurs més programàtic que protocolari, Sarkozy es va comprometre a “unir els francesos” i a “respectar la paraula donada”. “No tinc el dret de decebre”, va confessar.

Sarkozy va enumerar les dificultats de França i va subratllar “l’exigència de trencar amb els comportaments del passat, les habituds del pensament i el conformisme intel·lectual” perquè “els problemes a resoldre mai havien estat tan inèdits” ni “l’immobilisme tan perillós en un món en plena mutació”.

Rehabilitar valors
Dibuixant un país en crisi, Sarkozy va dir que rehabilitarà valors com “el treball, l’esforç, el mèrit i el respecte”, i també la moral, necessària, “perquè la crisi de valors i la necessitat de trobar punts de referència mai havia estat tan profunda”. Després va visitar l’Arc de Triomf i va participar en un acte en honor als joves afusellats el 1944 al Bois de Boulogne.

El president nomenarà avui primer ministre François Fillon, que anunciarà demà el primer govern de l’era Sarkozy.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Arrenca el judici als vuit veïns del Raval encausats per escridassar Vox el setembre de 2020

Barcelona
Política

Registrada la reforma de la llei d’estrangeria per al repartiment de menors

barcelona
Estats Units

Biden insta a “refredar” l’ambient polític després de l’atemptat contra Trump

Barcelona
Política

L’ANC denuncia un atac “feixista” a la seu nacional de Barcelona

barcelona
Perú

Alberto Fujimori serà candidat a les eleccions presidencials

Barcelona
estats units

Trump sobreviu a un atac en un míting republicà

los angeles
Estats Units

Tots els camins porten a l’expresident

Los Angeles
Guillem López Casasnovas
Catedràtic d’hisenda pública

“La reforma del finançament català serà ara o mai”

Barcelona
Kenneth Martínez
Alcalde del Vendrell

“Som al cor de la Catalunya que està en creixement”

El Vendrell