Política

Otegi avisa que la retallada dóna aire al sector més dur

El dirigent adverteix que si l'esquerra abertzale no és als comicis ell es queda sense arguments per defensar el procés

El portaveu de Batasuna, Arnaldo Otegi, va advertir ahir que només podrà seguir defensant la necessitat de reprendre el procés de pau i de normalització política si l'esquerra abertzale pot concórrer a les eleccions municipals i forals del proper 27 de maig. Si els independentistes no es poden presentar als comicis, es va preguntar el líder de Batasuna, "com puc defensar que és possible un procés democràtic en aquest país? Amb quins arguments? No en tinc".

Ningú no dubta que dins l'esquerra abertzale Otegi encapçala l'aposta més oberta pel diàleg polític com a única via per solucionar el conflicte basc, i que ell ha estat l'encarregat de convèncer fins al dia d'avui un sector més radical -representat, entre d'altres, pel portaveu d'Askatasuna Juan Mari Olano- que ja des d'un inici es va mirar amb recel les negociacions amb els socialistes i amb el govern espanyol. L'absència dels abertzales en les eleccions, principal demanda de Batasuna en el procés -destacada per ETA en el comunicat en el qual va anunciar l'alto el foc permanent, el 22 de març del 2006- donaria ales a aquest sector més dur.

En una entrevista a Euskadi Irratia, Otegi va reiterar que el govern espanyol i la justícia estan dient "no al procés" i abocant a tot Euskadi a una situació "pitjor", en deixar sense opció de vot els milers de simpatitzants de l'esquerra abertzale, i va afegir que es dediquen a posar obstacles a Batasuna per por dels "molt bons resultats" que podria obtenir a les eleccions.

El portaveu independentista, després d'afirmar que la situació política "està molt malament", va acusar el govern espanyol i el PSOE de mentir i recórrer contínuament a les excuses barates: "Primer ens van reclamar que complíssim la llei de partits, ho vam fer amb Abertzale Sozialisten Batasuna (ASB) i ara la impugnen. Després ens van dir que si condemnàvem la violència no hi hauria cap problema. Doncs bé, Acció Nacionalista Basca (ANB) ho fa i ara sembla que volen impugnar moltes llistes".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.