Política

Mas se suma a la campanya sobiranista perquè el govern pugui convocar referèndums

CiU planteja com a pla B recuperar l’Estatut del Parlament mentre ERC advoca per tenir Estat propi

El president de CiU, Artur Mas, es va sumar ahir a la campanya impulsada per la plataforma sobiranista pel dret de decidir, firmant a favor que es transfereixi a la Generalitat la competència de convocar referèndums. Mas va omplir la butlleta al seu despatx, després que a l’acte d’Òmnium celebrat dimarts l’entitat el convidés a donar-hi suport.

La Plataforma pel Dret de Decidir, que agrupa unes 600 entitats i té el suport de mig centenar d’ajuntaments, va ser la que va organitzar la gran manifestació el 18 de febrer de l’any passat a favor del text de l’Estatut que es va aprovar al Parlament, mentre començava el tràngol de ser negociat a Madrid. Aquella concentració va ser la més gran que ha celebrat el nacionalisme català en els últims anys, amb la presència d’alguns centenars de milers de persones.

Diputat parlamentari
Mas va firmar el seu suport a la campanya sobre el referèndum sobre la butlleta 53.056, posant com a professió que és “diputat parlamentari per CiU”. L’escrit demana que el Parlament de Catalunya presenti al Congrés una proposició de llei reclamant el traspàs de la competència sobre referèndums, que ara correspon en exclusiva a l’Estat.

Mentrestant CiU s’està plantejant com a pla B, en el cas que el Tribunal Constitucional retalli l’Estatut, recuperar el text que va sortir del Parlament, tal com es va apuntar en l’acte organitzat per Òmnium. El portaveu parlamentari nacionalista, Felip Puig, es va mostrar ahir a favor d’aquesta opció, i va felicitar-se per la proposta de l’entitat catalanista. “L’Estatut que va aprovar el Parlament és el referent que tenim. Un cop el poble de Catalunya s’autodetermina aprovant l’Estatut en referèndum, si ara les institucions espanyoles el retallen i el deixen sense valor, haurà de produir-se un replegament i tornar a l’acord del 30 de setembre en el seu esperit”, va insistir el dirigent nacionalista.

Puig va remarcar que, en tot cas l’Estatut ara en vigor és tan bo o dolent com el del 1979, i el que ha canviat cap a pitjor és el govern que el desenvolupa. “És com una serra mecànica, que si l’agafa algú que no sap ni posar-la en marxa, tallarà un arbre a batzegades”, va afegir mentre es queixava que ara hi ha un “mal govern” a Catalunya.

Reforma constitucional
El portaveu parlamentari d’ERC, Joan Ridao, va apostar en canvi per estendre entre la societat catalana l’opinió favorable a l’autodeterminació de Catalunya, per poder exercir en el futur el “dret a decidir” si el Constitucional lamina el contingut de l’Estatut.

Ridao va considerar “estimables i respectables” totes les respostes a una eventual retallada, però va desestimar la via d’una reforma de la Constitució, perquè requereix un acord entre el PSOE i el PP. Respecte a l’acte organitzat per Òmnium, es va mostrar satisfet per la crida que s’hi va fer a la unitat entre les forces polítiques en la defensa de l’autogovern. En canvi, Ridao va discrepar totalment de la convicció de l’expresident Pasqual Maragall que l’única solució és la conllevancia amb Espanya, tal com practicava el també expresident, Jordi Pujol.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Prèdica de model singular i poc marge fiscal al sac

madrid

AfD, aixopluc d’escorrialles ultres

Berlín
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona