Política

Irlanda decideix si dóna un tercer mandat a Ahern

L'illa és ara un dels països més pròspers de la Unió Europea, amb deu anys seguits de creixement econòmic

Irlanda decideix avui dijous si dóna un tercer mandat de cinc anys al toaiseach (primer ministre) Bertie Ahern o si hi haurà un canvi que, certament, seria revolucionari. El Fianna Fáil (Soldats d'Irlanda, en gaèlic), partit al qual pertany Ahern, ha dominat els successius governs d'Irlanda des que el país va aconseguir independitzar-se del Regne Unit, als anys 20.

Quin serà el resultat electoral no se sabrà amb tota seguretat fins divendres. Això s'explica pel particular sistema electoral irlandès. El votant classifica els candidats d'acord amb les seves preferències i després s'atribueixen els escons parlamentaris, 166 en total.

A més, el recompte es fa dins d'un ordre. En un moment determinat, els membres de les taules van a sopar, o suspenen l'escrutini per anar a dormir i continuen la cerimònia l'endemà.

El particular sistema electoral irlandès, a més, dificulta molt les majories absolutes. Al capdavall, tot depèn de la coalició que resulti viable. Ara, Irlanda està en mans del Fianna Fáil i dels Demòcrates Progressistes, de caràcter neoliberal.

Bertie Ahern compta amb dos fets que el deixen en molt bona posició: l'excel·lent marxa de l'economia i els grans avenços en el procès de pau a Irlanda del Nord.

Fa uns anys, Irlanda era un dels països més pobres de la Unió Europea. Però ara, després d'una política fiscal intel·ligent que ha atret moltes empreses, és un dels més pròspers. La seva renda per càpita és més elevada, fins i tot, que la del Regne Unit.

Salut i educació
Però aquest creixement ha tingut les seves contrapartides. D'una banda, un fort creixement de la immigració, sobretot de l'Europa de l'Est. D'altra, el deteriorament de dos pilars bàsics de l'Estat de benestar, com són la salut i l'educació. Els opositors d'Ahern, en especial el partit de centredreta Fine Gael (Tribu dels Irlandesos) prometen solucionar aquest problema.

Les últimes enquestes apunten a una lleguera caiguda dels dos partits de govern, que és possible que un tingui prou escons per garantir-se un govern estable. Això obre la porta a l'alternativa. El Fine Gael podria fer un tripartit amb el Labour (socialdemòcrata) i els Verds.

El paper del Sinn Féin
El que resulta poc probable és que algun d'aquests partits acabi demanant el suport del Sinn Féin (Nosaltres Sols), curiosament un dels partits protagonistes del procés d'Irlanda del Nord. L'explicació tant del Fianna Fáil com del Fine Gael està ben clara: el Sinn Féin té molts assassinats al seu darrere i a més la seva ideologia és marxista.

La resposta del Sinn Féin és que estan preparats per manar si cal, tal com fan a Irlanda del Nord.

Ahern compta al seu favor, amb un gran carisma, un carisma que mantenint les distàncies, és semblant al que tenia Jordi Pujol entre molts catalans. I en la seva contra, en canvi, juga la por de molts irlandesos que la prosperitat s'exhaureixi o que els serveis públics es deteriorin encara més.

Actualment, el Fianna Fáil té 78 escons, el Fine Gael, 32; el Labour, 21; els Independents, 14; els Demòcrates progressistes, 8; el Partit Verd, 6 i el Sinn Féin, 5.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.