Aragonès: “No ens mourem d’allò ja acordat pels Jocs”
El president retreu a Lambán que vulgui canviar amb “pressions polítiques” un acord tècnic ja tancat
El socialista avisa que, si la Generalitat no cedeix, el COE haurà de triar entre dues candidatures
“L’acord que hi ha és equilibrat, no preveiem de cap manera una modificació de la ubicació de les proves.” Tal com havien fet en dies anteriors altres veus del seu govern, el president Pere Aragonès va tancar la porta ahir amb contundència a fer “cap” més concessió de les ja realitzades durant la negociació a Aragó, que manté la idea de presentar demà una proposta alternativa després de despenjar-se la setmana passada de l’acord tècnic a què ja s’havia arribat amb el COE i el govern estatal. Aragonès, que no pensa fer cap pas per reunir-se amb el seu homòleg Javier Lambán, després que aquest el plantés fa unes setmanes a Balaguer, va recordar que es va treballar moltes setmanes en el pacte assolit a fi que “tothom se senti protagonista”, i li va retreure que “no és la manera” sortir ara amb “pressions polítiques” per fer-hi canvis.
Lambán, entretant, segueix amb la rebequeria i ha insistit en les últimes hores que renega del pacte que ell mateix havia avalat, ja que ara vol que les tres grans estacions d’esquí de la comunitat tinguin proves “de primer nivell”, a fi que hi hagi un “repartiment equilibrat” entre Catalunya i Aragó. En aquest sentit, el dirigent socialista va avisar que, si Aragonès “s’entossudeix”, el COE haurà d’escollir entre dues candidatures. El president aragonès va demanar empatia al de la Generalitat però va aprofitar per criticar la votació del juliol amb al·lusions a l’1-O incloses: “Ja hem de tenir molta paciència amb els amics catalans amb les seves consultes i referèndums.”
La qüestió, en tot cas, no amoïna gens el president català, que recorda que la discrepància no és d’Aragó només amb Catalunya, sinó també amb el COE i La Moncloa. “El govern de l’Estat no pot ser intermediari perquè forma part de l’acord actual, i per tant no és una tercera part”, va etzibar Aragonès, que va insistir: “Ja veurem quines decisions pren el COE, nosaltres no ens mourem d’allò acordat.”
El president, això sí, es va mostrar molest amb el govern espanyol, que en boca de la seva ministra de Transports, Raquel Sánchez, va considerar al matí a la SER que “no hauria estat necessari” convocar cap consulta. “La decisió correspon als governs”, va dir la ministra, que “respecta” però no comparteix l’acció de la Generalitat. “Traslladar-ho a la ciutadania potser no ajuda a aclarir una prèvia que no està resolta i, per tant, primer s’hauria d’arribar a l’acord entre els governs dels territoris implicats”, va indicar, abans de confiar que amb diàleg es resoldran els problemes amb Aragó. En tot cas, això sí, va recordar que el govern estatal “serà favorable a la proposta que faci el COE”.
Aragonès no va trigar a replicar-li exigint respecte per les resolucions del Parlament, que ha instat fins a tres cops a fer una consulta: “Potser al Consell de Ministres no li importa res del que aprova el Parlament; al govern de Catalunya, sí”, li va etzibar. Aragonès, en aquest sentit, en va remarcar el valor democràtic, i va justificar, davant les crítiques a la data triada del 24 de juliol, que “és la que marca l’aplicació” de la llei de consultes, i abans no podia ser.
La CUP, ja en campanya
La CUP va anunciar ahir que engega ja la campanya “Sí al Pirineu” per demanar el vot en contra dels Jocs. La diputada Dolors Sabater va insistir en les crítiques a la data i la poca concreció de la pregunta al Berguedà, el Ripollès i el Solsonès, a més de la “manca total d’informació” que hi ha ara sobre el projecte i l’impacte que suposaria. En canvi, els comuns –crítics també amb la manca de “transparència” i el “menyspreu” per aquestes tres comarques– i el PSC –que s’oposava igualment a la consulta– no han aclarit encara si participaran en la campanya, en què demanarien el no i el sí, respectivament, i deixaven la decisió per a més endavant.
Vox també va mostrar ahir el seu rebuig a la votació i a més va instar La Moncloa a agafar les regnes de la candidatura, mentre que Cs va demanar la compareixença d’Aragonès al Parlament per explicar la doble consulta.