Política

frança

Macron es recupera i refà el duel amb Le Pen

El president sortint obté un 28% dels vots, cinc punts més que la ultradretana

Mélenchon, tercer amb un 21%, insta a no votar per la candidata de l’RN

Com un remake del 2017, els francesos tornaran a votar en segona volta el 24 d’abril entre Emmanuel Macron, president centrista sortint, i la ultradretana Marine Le Pen. La primera volta de les presidencials els ha situat novament cara a cara, atorgant un 28,4% de vots al primer, quatre punts per sobre que fa cinc anys, i un 23,2% a la segona, dos punts amunt, segons els sondejos a peu d’urna que a França fan ofici de referència. El candidat radical d’esquerres Jean-Luc Mélenchon ha obtingut un 21,7% i ha millorat també ostensiblement, però es queda fora de la cursa.

Els resultats, amb una participació del 74%, configuren una divisió política al país en tres blocs. I que deixa en desnonament la dreta parlamentària, amb l’escàs 5% de Valérie Pécresse, i els socialistes, amb l’encara més baix 2% d’Anne Hidalgo. A Pécresse, l’ha superada l’altre candidat d’ultradreta, Éric Zemmour, que s’ha frenat al 7%.

A Hidalgo, l’han passat per davant l’ecologista Yannick Jadot, amb un esquifit 4%; el pintoresc candidat rural Jean Lassalle, amb un 3%; el comunista Fabien Roussel, amb un 2,5%, i encara un altre ultradretà, Nicolas Dupont-Aignan, lleugerament per sobre del 2%. Només té per sota els candidats trotskistes. El fet d’estar per sota del 5%, a més, suposa no recuperar els diners de campanya que torna l’Estat.

“Tots els que no han votat per Macron tenen la vocació de venir al nostre agrupament”, va exhortar Le Pen a la seu de la nit electoral fent referència al seu partit, Reagrupament Nacional (RN). Enmig dels seus seguidors eufòrics per la segona qualificació consecutiva en un pavelló chic del bosc de Vincennes, va assegurar que “el que es juga aquest 24 d’abril és una elecció de societat i, fins i tot, de civilització”. Després, públic i periodistes amb dificultats podíem avançar per una sala on corrien les copes de xampany. Però, malgrat aquesta crida i una extrema dreta al voltant del 32%, Pécresse va demanar el vot per Macron, igual que Jadot, Roussel i Hidalgo. Mentre que Mélenchon, que organitzarà com el 2017 un vot entre els militants per decidir entre abstenció i Macron, va repetir en tot cas que no votessin mai per Le Pen.

Debat

Per la seva part, Macron, l’últim a sortir des d’un pavelló de la Porta de Versalles, es va adreçar als votants de Le Pen, Zemmour i Dupont-Aignan –aquests dos últims van donar consigna per la primera– perquè canviessin el seu sentit del vot en la segona volta: “Els vull convèncer els pròxims dies que el nostre projecte respon molt més sòlidament que el de l’extrema dreta a les seves pors i als desafiaments del temps.” La confrontació d’idees pendent entre tots dos s’escenificarà en un debat de televisió d’aquí a una setmana. Una enquesta dels mitjans públics situa Macron amb un 54% i Le Pen amb un 46%, únicament vuit punts de distància.

LA XIFRA

5%
dels vots
ha obtingut la candidata de la dreta, Valérie Pécresse. La socialista, Anne Hidalgo, un 2%.

La líder de l’RN guanya a la Catalunya del Nord

Amb prop del 80% escrutat, a la Catalunya del Nord la ultradretana Marine Le Pen era primera del departament dels Pirineus Orientals amb un 33,6%. Invertia l’ordre estatal i deixava enrere el president sortint Emmanuel Macron amb un 20,5%, mentre que tercer arribava l’insubmís Jean-Luc Mélenchon. Respecte de fa cinc anys, Le Pen avança tres punts i mig i Macron, dos. En aquest sentit, Mélenchon perd la segona posició, ja que el 2017 havia obtingut un 21%.

La participació també va estar per sobre de la general perquè es va situar en el 77%, tot i que en les anteriors presidencials s’havia apropat al 79%. L’ordre en què van quedar la resta de candidats en terres nord-catalanes segueix el mateix que a escala estatal. Però l’altra diferència és que el candidat ultradretà Éric Zemmour es col·locava en un percentatge superior al 9%. Una cosa que també li ocorria a Jacques Lassalle, que vorejava el 5%.

Per sota, la candidata de la dreta Valérie Pécresse es quedava amb un 3,3%; l’ecologista Yannick Jadot, amb un 3,1%; el comunista Fabien Rossel, amb un 2,6%; l’ultradretà Nicolas Dupont-Aignan, amb un 2%, i la socialista Hidalgo, amb un 1,9%. Le Pen pot aspirar aquesta vegada a superar Macron en la segona volta dels comicis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.