Política

Unió europea

La UE donarà suport a la CPI i a Ucraïna per a documentar crims de guerra

Borrell diu que de moment no se sancionarà ni el gas ni el petroli rus, tot i que no es descarta fer-ho en un futur

Els ministres d’Exteriors de la Unió Europea (UE) han acordat aquest dilluns proporcionar assistència financera i un equip d’experts a les Fiscalies de la Cort Penal Internacional (CPI) i d’Ucraïna per a ajudar-los a documentar possibles crims de guerra comesos per tropes russes en aquest país.

“Farem costat a tots dos fiscals financerament i amb el nostre equip sobre el terreny”, ha anunciat en una roda de premsa després del Consell l’alt representant de la UE per a Afers exteriors, Josep Borrell, qui ha deixat clar a més que no exclouen sancionar al gas i el petroli russos, encara que avui no s’ha pres cap acord sobre aquest tema.

Els ministres han celebrat avui una reunió amb el fiscal cap de la CPI, Karim Khan, que ja ha decidit obrir una investigació sobre els fets ocorreguts a Ucraïna, i també per videoconferència amb el fiscal general ucraïnès.

“La primera qüestió serà com fer a Rússia responsable de les violacions de la llei internacional. Proporcionarem assistència a l’hora de documentar els crims de guerra”, ha assenyalat Borrell.

A més d’oferir suport econòmic, la UE desplegarà a Ucraïna la missió d’assessorament que mantenia en aquest país abans de la guerra, que ara cooperarà amb la seva Fiscalia a fi de “garantir la recerca i la recol·lecció de proves sobre el terreny”.

Pel que fa a les sancions europees contra Rússia per haver envaït Ucraïna, Borrell ha dit la UE que continua “discutint com implementar-les” per a “evitar llacunes”, i que s’ha parlat de l’impacte que estan causant en l’economia russa.

“Res està fora de la taula, incloent-hi sancions sobre el petroli i el gas, però avui no s’ha pres cap decisió”, ha indicat, ja que avui només han celebrat una “discussió general” i han analitzat xifres després que la setmana passada la UE aprovés un cinquè paquet de mesures restrictives contra Moscou que en el camp de l’energia només ha vetat el carbó rus i a partir d’agost.

“És important distingir entre el petroli i el gas”, ha dit Borrell, que ha apuntat que, “en 2021, el compte de les importacions de petroli va ser quatre vegades major que la del gas. Parlem de 80.000 milions d’euros i 20.000 milions” respectivament.

“És rellevant començar pel petroli, que és una factura gran i fàcil de reemplaçar”, ha afegit, al mateix temps que ha reconegut que la guerra té un “impacte asimètric” per als estats membres en termes dels refugiats que demanen asil i d’energia. El cap de la diplomàcia comunitària ha asseverat que, “per a l’est d’Europa, la pressió de l’arribada de refugiats és molt major que en l’oest. I els problemes d’energia són majors en el centre d’Europa que en la part occidental. S’ha de gestionar combinant unitat i solidaritat”, ha afirmat.

Draghi anuncia un acord perquè Itàlia importi més de gas des d’Algèria

El primer ministre italià, Mario Draghi, de visita oficial a Alger, ha anunciat que Itàlia importarà més de gas d’Algèria, país amb el qual està disposat a treballar a més per a desenvolupar energies renovables i hidrogen verd.

L’objectiu del cap de Govern italià és reduir la seva dependència de Rússia, que suposa ara com ara el 40% del total importat, ha explicat en roda de premsa.

Algèria és avui el segon venedor de gas a Itàlia, per darrere de Rússia, i subministra el 30% del consum nacional del país europeu a través del tub Transmed, que té una capacitat de fins a 27.000 milions de metres cúbics. “Itàlia està disposada a treballar amb Algèria per a desplegar energies renovables i hidrogen verd. Volem accelerar la transició energètica i crear oportunitats de desenvolupament i ocupació” ha afegit Draghi després de la signatura.

Aquest acostament d’Algèria cap a Itàlia coincideix amb un allunyament d’Espanya, al qual proveeix la major part del gas que rep, des que el Govern de Pedro Sánchez fes un gir a la seva política exterior sobre el Sàhara Occidental, en donar suport a la proposta marroquina de sobirania sobre aquesta regió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.