Política

Estat espanyol

El Congrés constitueix la comissió de secrets oficials

El ple elegeix els 10 diputats que formaran l’organisme després de la resolució de la Presidència de la cambra que n’ha desbloquejat la formació

Tots els grups hi estaran representants, inclsos Bildu i la CUP

El Congrés dels Diputats ha elegit aquest dijous a la tarda en un ple extraordinari els deu parlamentaris que formaran la comissió de secrets oficials.

L’organisme ha quedat constituït per deu diputats, un per cada grup parlamentari. Més enllà de Rufián, Nogueras i Botran, formaran part

El portaveu del PSOE, Héctor Gómez; la del PP, Cuca Gamarra; Vox, Iván Espinosa de los Monteros; Unides Podem, Pablo Echenique; Cs, Edmundo Bal; ERC, Gabriel Rufián; Junts, Míriam Nogueras; CUP, Albert Botran; PNB, Aitor Esteban, i EH Bildu, Mertxe Aizpurua.

La constitució d’aquest organisme parlamentari és possible després de la resolució de la Presidència de la cambra del passat dimarts, que ha rebaixat la majoria necessària per elegir els seus membres de qualificada (210 diputats) a absoluta (176). La rebaixa dels suports necessaris ha permès que hi tinguin representació tots els grups, inclòs Bildu, malgrat el veto del PP.

La mesura, però, sembla insuficient als partits independentistes, perquè la comissió té caràcter secret i els diputats tenen prohibit explicar el que s’hi coneix.

La comissió de secrets oficials es fa a porta tancada i està subjecta a la llei de secrets oficials, per tant, els seus membres no poden explicar cap de les informacions que hi obtenen. És l’única comissió en què el CNI pot donar a conèixer les seves actuacions. L’executiu espanyol s’ha escudat en aquest fet per evitar aclarir l’espionatge destapat per Citizen Lab.

Tensió al debat

En el debat previ a la votació, el PP, Vox i Ciutadans (Cs) han criticat l’entrada dels independentistes a la comissió.

La portaveu adjunta de Vox a la cambra baixa, Macarena Olona, ha acusat directament Batet d’haver entregat la cambra baixa a l’independentisme i ha afirmat que “està segrestant el Congrés”. Batet li ha demanat que tingui un “mínim d’elegància” i no es dirigeixi “a l’única persona que no pot entrar en debat”.

La líder de Cs, Inés Arrimadas, ha denunciat que incloure independentistes a la comissió és una “infàmia”. És per això que el seu partit ha decidit no participar en la votació. Arrimadas ha qualificat la diputada de Junts Míriam Nogueras “d’emissària de Puigdemont” i al de la CUP Albert Botran de “defensor dels CDR”. “Els falta posar-hi a Jack l’Esbudellador”, ha dit.

El president d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha retret a d’Arrimadas les seves paraules i li ha replicat que “ERC i Bildu tenen més sentit d’estat que vostès”. A més, ha advertit que el Catalangate és un “atemptat que no només afecta els independentistes”, sinó a “tots els demòcrates”.

La diputada del PSOE Rafaela Crespín ha defensat la constitució de la comissió amb una majoria rebaixada i ha reprotxat a la dreta haver impedit que es fes a l’inici de la legislatura.

Podeu recuperar el ple al digital .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Salvador Illa, nou president de la Generalitat: “Governaré per a tothom”

barcelona
àsia

Yunus jura com a cap de govern de Bangladesh al costat de líders de les protestes

barcelona
LA CRÒNICA

“Tots els de la ceba són a Barcelona”

àustria

Taylor Swift cancel·la els seus concerts a Viena per l’amenaça d’un atemptat

barcelona
política

Mossos preveuen més detencions per la fugida de Puigdemont

barcelona
guerra a europa

Brussel·les defensa el dret d’Ucraïna d’atacar a Rússia en el seu territori

barcelona
política

La mesa tomba la reconsideració presentada per Junts i el ple es reprèn

barcelona

Finalitza l'operació Gàbia però es mantenen controls esporàdics a la frontera

GIRONA
ple de la investidura

Jové: “Aquest és un sí carregat de nos, un sí en guàrdia”

barcelona