Govern i partits veuen com a única responsable La Moncloa
Plaja manté el focus en el CNI i l’executiu espanyol “per acció o per omissió”
Junqueras posa en dubte la credibilitat de l’espionatge a Sánchez, i Puigdemont adverteix de “moviments tàctics”
El govern i els partits que li donen suport no van moure’s ahir ni un pam de l’exigència que s’obrin investigacions profundes i s’assumeixin responsabilitats pel Catalangate malgrat que el govern espanyol denunciés per sorpresa que també ha estat víctima d’espionatge, i van coincidir a assenyalar la mateixa Moncloa com a “única responsable” de tots els casos, sigui “per acció o per omissió”. “Tot assenyala el govern espanyol i els seus serveis d’intel·ligència, i el punt d’inici és la repressió desfermada contra l’independentisme”, constatava en una compareixença extraordinària arran de les noves revelacions la portaveu de l’executiu, Patrícia Plaja, que ho qualificava tot plegat de “despropòsit” i reflexionava que si a La Moncloa no n’estaven al cas és fins i tot més greu, perquè vol dir que “no controlen ni el seu propi estat”. “Aquest «todo por la patria» està fent trontollar perillosament el sistema democràtic”, hi afegia.
Plaja, que s’hi referia com “el cas d’espionatge més gran d’Europa”, es mostrava sorpresa també perquè hi veu una doble vara de mesurar els fets, després que el ministre de Presidència, Félix Bolaños, extragués “conclusions categòriques” ahir i donés per fet que l’espionatge a Pedro Sánchez i a la ministra Margarita Robles, que ja han dut als tribunals, ve d’agents externs. “Sembla que la gravetat dels fets avui és diferent que la setmana passada, quan teníem 65 casos confirmats”, lamentava.
En una línia similar, el president d’ERC, Oriol Junqueras, recordava en una roda de premsa extraordinària que tots els interrogants arran de l’esclat del Catalangate continuen sent vàlids ara, com ho és l’exigència d’una comissió d’investigació i de l’assumpció de responsabilitats polítiques, que advertia que “hauran de ser més grans com més temps passi”. En qualsevol cas, igual que Plaja, recordava que el govern espanyol i els seus aparells d’estat són els únics responsables d’ordenar, permetre i controlar qualsevol espionatge que hi hagi pogut haver, que no té dubtes que ve del CNI i que creu que pot arribar a una xifra “sis o set vegades” superior als 65 que hi ha confirmats. Junqueras recordava que ja s’havia alertat molts cops que la persecució a l’independentisme “aniria seguida” de la persecució a molts altres sectors, i convidava el PSOE, que en el passat s’hi havia compromès, a “netejar” les clavegueres “ara que en té l’oportunitat”.
El republicà, això sí, posava en dubte la “versemblança” de la denúncia de Bolaños, i no descartava que vulguin “diluir” així les seves responsabilitats en el Catalangate, tot i que en realitat només aconsegueixen crear noves incerteses i ampliar aquestes responsabilitats. “No sabem fins a quin punt el govern espanyol intenta construir una cortina de fum o és víctima de l’espionatge que ell mateix ha permès contra l’independentisme. Nosaltres no tenim les seves fonts reservades; ells, sí”, etzibava, convidant-los a investigar.
Junqueras criticava que la fiscalia no hagi actuat fins ara, i alhora descartava dur el Catalangate a l’Audiencia Nacional com ha fet La Moncloa amb les seves escoltes, per la desconfiança en una “resolució ràpida i efectiva”. El republicà, a més, insistia en el discurs que la confiança està “molt malmesa” amb el govern espanyol per la seva inacció, fet que “posa molt difícils” les condicions per a la taula de negociació. Igualment, avisava, que ERC li continuï donant suport al Congrés dependrà “en enorme mesura” del que faci per tal de restaurar el dany.
Tan explícita com Junqueras, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, va ser una de les veus que més van qüestionar la veracitat de l’anunci del ministre Bolaños. “És una maniobra per passar de botxins a víctimes? Bye, Catalangate? No cola”, sentenciava a Twitter.
El president Carles Puigdemont va advertir de “moviments tàctics” per confondre i ho va comparar amb un tret al peu. “La meva solidaritat amb ells [Sánchez i Robles], com a víctimes, i la meva màxima exigència cap a ells, com a responsables de no haver fet res fins a l’esclat del Catalangate”, els va retreure. El dirigent exiliat va lamentar que La Moncloa hagi esperat que hi hagués una infecció amb Pegasus als mòbils del president espanyol i de la ministra de Defensa per considerar que és un assumpte d’extrema gravetat i per investigar-ho: “Quan ho denunciàvem els catalans no mereixíem tanta consideració.”
Després de l’executiva de Junts, el portaveu del partit, Josep Rius, només observava dues opcions: “O hi ha incompetència o hi ha complicitat.” Rius recordava que l’eventualitat que Sánchez sigui víctima no l’eximeix de donar explicacions i assumir responsabilitats. Pel també vicepresident de la formació, una manera de veure si els socialistes es creuen la gravetat de l’espionatge serà la seva posició en la junta de portaveus al Congrés que se celebrarà avui, que ha de votar la creació d’una comissió d’investigació: “Es veurà si el PSOE està disposat a arribar fins al final o estem davant d’una cortina de fum.” Rius va observar que el govern espanyol ha passat de negar l’espionatge a l’independentisme a presentar-se com a víctima d’aquest espionatge i va instar Sánchez a obrir les clavegueres de l’Estat i “desinfectar-les”, aquell verb que va utilitzar Josep Borrell però per referir-se a l’independentisme. “Espanya no serà una democràcia plena fins que no desinfecti les clavegueres de l’Estat”, va advertir.