Política

Setge a la pena de mort als Estats Units

Justícia

Només un quart d'hora abans que Earl Wesley Berry hagués de ser executat amb injecció letal dimarts en una presó de Mississipí, el Tribunal Suprem dels EUA va decidir ajornar-ho fins que decideixi si aquest és un procediment anticonstitucional per la seva crueltat.
Berry, que és al corredor de la mort per haver matat una dona fa vint anys, s'uneix a d'altres sentenciats a mort que des de fa un mes han aconseguit esquivar, per ara, la pena capital. El 25 de setembre passat, el Suprem va acceptar analitzar, a petició de dos presoners de Kentucky, si la injecció letal viola la vuitena esmena de la Constitució que prohibeix càstigs cruels.

Al mateix temps, l'American Bar Association (ABA), la principal associació d'advocats dels EUA, ha demanat una moratòria en totes les execucions després que un estudi hagi detectat dèficits i desigualtats en l'aplicació.

Segons un estudi fet en vuit Estats, els condemnats no tenen garantit un procés just. "No s'està donant al poble nord-americà la justícia que mereix", diu Stephen Hanlon, de l'ABA, que demana que se suspenguin les execucions fins que els Estats "puguin garantir-ne la imparcialitat".

De fet, ja hi ha una moratòria de facto en les execucions. En onze dels 38 Estats on s'aplica la pena de mort, les autoritats han decidit posposar-les fins que el Suprem prengui una decisió sobre la injecció letal, probablement el 2008, i ja fa un mes que no hi ha cap execució. L'última va ser el 25 de setembre a Texas, l'Estat que, de llarg, en registra més.

Sembla que alguna cosa es mou als EUA, on no s'ha d'oblidar, però, que la majoria dels seus ciutadans estan a favor de la pena de mort. Un sondeig de Gallup indica que un 69% dels enquestats donen suport a la pena capital en casos de condemnes per assassinat.

Disparitats racials
Segons l'estudi de l'ABA, l'aplicació de la pena de mort mostra "disparitats racials significatives". "Els que assassinen un blanc tenen moltes més possibilitats de ser condemnats a la pena de mort que els que maten un negre", explica a l'AVUI, Christopher Hill, de l'American Civil Liberties Union, que defensa l'abolició de la pena de mort als EUA.

En aquest sentit, qualifica d'"útil" l'estudi de l'ABA ja que, tot i que no es pronuncia ni a favor ni en contra de la pena de mort, sí que posa de relleu la dubtosa qualitat de la seva aplicació: recollida defectuosa de proves, manca de fons en els laboratoris forenses, confessions falses, testimonis poc fiables i advocats poc qualificats. Són els mateixos problemes que, com va denunciar en aquest diari l'associació Innocent Project, ha portat també a aplicar condemnes errònies.

S'ha obert un debat sobre la forma en què s'executa la pena de mort, però això no vol dir que s'estigui plantejant suspendre-la ja que no se n'està debatent la constitucionalitat. En tot cas, es buscarien noves fórmules. Però Hill està esperançat ja que diu que molts dels que defensen la pena capital accepten commutar-la per una cadena perpètua quan se'ls diu que és una opció més barata que el corredor de la mort. "Els americans no volen veure innocents executats ni tampoc que el cost continuï augmentant", diu.

Patiment prolongat
Les injeccions es van concebre com a alternativa més humana, si pot ser, a la forca o la cadira elèctrica, però informes mèdics indiquen que el còctel letal genera un sofriment prolongat. Aquest any s'han executat un total de 42 persones als Estats Units, el nivell més baix en deu anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estats Units

Harris confirma que aspira a la Casa Blanca i agraeix el suport de Biden

Barcelona
Corea del sud

Interroguen la primera dama sud-coreana per rebre regals cars

Barcelona
Estats Units

Biden es retira de la cursa electoral i proposa Harris com a candidata demòcrata

Barcelona
Rússia

Caces russos intercepten dos bombarders dels EUA sobre el mar de Barents

Barcelona
Itàlia

Militants d’extrema dreta agredeixen a Torí un periodista de ‘La Stampa’

Barcelona
Bangladesh

El Suprem bengalí anul·la les quotes de feina pública que han encès el país

Barcelona
Pròxim Orient

Els houthis responen al bombardeig d’Hodeida atacant Eilat

Barcelona
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona