Política

Junts trenca l’acord per la llengua

La formació es despenja del pacte per modificar la llei de política lingüística

ERC, el PSC i els comuns critiquen la decisió amb duresa

La CUP demana als tres partits restants que retirin la proposta

Els comuns demanen un ple extraordinari per aprovar l’acord

El vicepresident i portaveu de JxCat, Josep Rius, va anunciar ahir al migdia la decisió de la seva formació d’abandonar l’acord per reformar la llei de política lingüística, al qual havia arribat amb ERC, el PSC i ECP. Segons Rius, Junts considera ara que la reforma proposada en el pacte a quatre no impedeix una decisió judicial que imposa el 25% de castellà a les escoles i que no té l’aprovació ni el consens dels col·lectius afectats. “No adaptarem una llei de política lingüística per acatar una sentència injusta”, va assenyalar. Rius, que va insistir que aquesta reforma no serviria per frenar la resolució judicial i que, segons s’ha sabut a principis d’aquesta setmana, haurà de ser aplicada en un màxim d’uns quinze dies.

El 24 de març passat, ERC, Junts, el PSC-Units i En Comú Podem van registrar al Parlament una proposició de llei per modificar la llei de política lingüística per intentar regular la presència del català i el castellà a l’escola. Al cap de poques hores, Junts es va fer enrere pel “rebuig” que l’acord havia generat entre les entitats defensores de la llengua i la comunitat educativa.

Per justificar la decisió d’ahir del seu partit, Rius va recordar que, en el seu moment, aquest va establir tres condicions per continuar donant suport a la reforma legal, els quals, va advertir ahir, no s’han complert: “Calia mantenir el català com a única llengua vehicular, protegir les direccions dels centres i protegir la immersió lingüística”, va puntualitzar, per afegir-hi: “El català és una línia vermella i no avalarem cap mesura que suposi una reculada.”

El representant de JxCat va argumentar d’altra banda que desobeir aquesta ordre del TSJC “és una manera de defensar el català”, però va admetre que la desobediència necessita un consens “de partits, de les entitats i del sector educatiu”, el qual actualment considera que no existeix.

Segons el portaveu de Junts, la formació ja va comunicar ahir al president de la Generalitat, Pere Aragonès, i també a ERC, la seva decisió, i els va anunciar la seva intenció de presentar una proposta pròpia per blindar el català a l’escola i fer front a la sentència i a l’executòria del TSJC. Tot i assegurar que caldran accions preses “amb valentia i celeritat”, el portaveu de Junts no va avançar cap detall de la proposta.

Preguntat sobre quina seria la posició del seu partit en cas que la proposta de modificació tiri endavant amb els altres tres partits que la van acordar, Rius va ser taxatiu: “Al Parlament hi ha majories alternatives per tirar endavant la reforma, però nosaltres no hi donaríem suport”. Respecte al PSC, Rius va ser també contundent: “En la defensa del català no acceptarem lliçons de ningú i menys del PSC”, va assegurar, i hi va afegir: “Tant a Catalunya com a Madrid podrien haver fet moltes coses per blindar el català a l’escola i no ho van fer. Cal recordar que és el partit que va retallar l’Estatut i que va aplaudir la sentència del Tribunal Constitucional”, va reblar.

L’anunci de Rius va ser corroborat per la portaveu de JxCat al Parlament, Mònica Sales, que va explicar que han mantingut converses amb “una llarga llista de persones” i va assegurar que es tracta d’una decisió forjada “des de la discreció i amb la convicció de fer el que és necessari”.

Sorpresa i indignació

Les reaccions de l’abandonament del pacte per part de JxCat es van anar succeint al Parlament, primer en passadissos i més tard en declaracions oficials. La secretària general adjunta i portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va criticar amb duresa la decisió: “És irresponsable haver-se resignat, avantposant el tacticisme al consens, deixant la llengua a l’escola a mercè dels tribunals”, va afirmar Vilalta, que va mostrar la seva decepció per la decisió del seu soci de govern: “Junts no ha desenvolupat cap proposta o resposta, cap concreció, sinó que ha bloquejat la possibilitat de tenir aquest consens. Per això parlem d’irresponsabilitat. Aquest moment és trist”, va dir. La portaveu republicana va assegurar que ERC “no descarta” aprovar la modificació, al costat del PSC i els comuns –que tindria una majoria suficient–, i que estudiaran totes les opcions i que no exclouen cap escenari: “No fer res no és cap opció per nosaltres”, va dir.

Per la seva part, la líder d’En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, va assegurar que no estava sorpresa: “Era la crònica d’una deserció anunciada. Junts no ens havia fet cap proposta en dos mesos”, va assegurar i els va retreure haver incomplert la seva paraula: “Nosaltres ho hem posat tot per la nostra banda, i només hem vist incompliments i silenci. La representant dels comuns va anunciar que demanarà un ple extraordinari la setmana vinent per votar el text: “Que Junts no tingui paraula no significa que ERC no la tingui. Demanem a ERC i el PSC que aprovin la reforma de la llei com més aviat millor i anunciem la convocatòria d’un ple extraordinari la setmana que ve per protegir les escoles i el professorat del nostre país”, va avançar Albiach.

Des del PSC-Units, la portaveu del grup parlamentari, Alícia Romero, va demanar també a ERC i En Comú Podem mantenir i tirar endavant la modificació de la llei i va acusat JxCat de tacticisme: “Esperem que aquest mal exemple no s’estengui i que puguem mantenir els acords”, va dir. Romero es va mostrar especialment molesta per haver conegut la notícia ahir al matí, a través de la premsa: “Vam ser empàtics i els vam donar marge. Haurien pogut actuar amb més respecte”, va lamentar.

Per la CUP, la retirada de Junts és un moment idoni per abandonar la proposat de reforma de la llei de política lingüística. “La reforma no evita l’execució de la sentència sobre el 25% de castellà i, a més, li dona “cobertura política”, va dir la diputada de la CUP Nogay Ndiaye, que va instar ERC, Junts i els comuns a sumar-se a la proposta de modificar la llei d’educació de Catalunya (LEC) perquè només el català sigui llengua vehicular”.

En el mateix sentit es va manifestar Plataforma per la Llengua, que va celebrar la decisió de Junts i va demanar la retirada de la proposta. Una petició per a la qual està promovent una recollida de signatures: “La incorporació de la vehicularitat del castellà en aquesta llei representaria un pas enrere que el català no es pot permetre en l’actual situació d’emergència lingüística”, s’afirma en el manifest que acompanya la petició.

No adaptarem la llei de política lingüística per acatar una sentència injusta
Josep Rius
Vicepresident i portaveu de JUNTSXCAT
Amb aquesta decisió Junts deixa el català a l’escola a la mercè dels tribunals
Marta Vilalta
Portaveu d’ERC
Era la crònica d’una deserció anunciada. Junts no ens havia fet cap proposta
Jéssica Albiach
PDTA. DEL GRUP PARLAMENT D’ECP

Un gest sobtat, just després del pacte Borràs-Turull

Tant el president de la Generalitat, Pere Aragonès, com el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, com els representants d’ERC i dels comuns van insistir dimecres, en la primera sessió del ple, a reclamar a Junts una decisió definitiva sobre l’acord per modificar la llei de política lingüística. En concret, la representant d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, va demanar al grup que “aclarís els seus embolics” perquè, va dir, “no podem esperar que es posin d’acord”.

L’anunci ahir de Rius, des de la seu del partit i sense haver-ho comunicat prèviament als altres grups, a més d’una posició política, va ser també una resposta a aquestes reclamacions. Una posada en escena que es produeix pocs dies després que Laura Borràs i Jordi Turull anunciessin la candidatura d’una direcció conjunta dins la formació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]