Política

"La sensació general és que això no acaba aquí"

Set mesos i mig després de l'inici del judici de l'11-M, les víctimes van poder dormir ahir amb la companyia d'una sentència (cliqueu aquí per a llegir-la integrament). El que no tenen clar és que aquesta sigui la companyia que es mereixien.

Com han rebut la sentència, les víctimes de l'11-M?
La lectura de la sentència s'ha de dividir en dues parts. La primera, en què es parla dels imputats i es descarta la teoria de la conspiració, ha estat rebuda positivament. En canvi, quan en la segona part es parla de les penes i l'absolució d'alguns acusats, les víctimes han quedat bastant decebudes. "Això no és just", "això és molt poc", han dit alguns d'ells. Tot ha acabat, però, amb una certa satisfacció.

Per tant, no es pot parlar de la fi del procés.
Aquesta sentència és un punt i seguit. Tot i que el jutge s'ha adreçat a les víctimes per explicar-los els criteris que ha seguit la justícia, la majoria creuen que algunes de les decisions són rebatibles. Recorreran, doncs, els punts amb els quals no estan d'acord. La sensació general és que això no s'acaba aquí.

Diu que el jutge va explicar a les víctimes els criteris jurídics. Quina ha estat la relació entre el magistrat, Javier Gómez Bermúdez, i les víctimes?
El jutge Javier Gómez Mermúdez és un 10. Ha baixat a la sala on hi havia les víctimes i tothom li ha pogut fer preguntes i demanar-li explicacions. Això ha estat impressionantment positiu. Les víctimes han entès que la justícia no és absurda. Independentment de la sentència, ha quedat clar que el jutge s'ha implicat en el cas i que està al costat de les víctimes.

Si bé la sensació general és de decepció, com han encaixat el rebuig a la teoria de la conspiració?
Les víctimes han valorat molt positivament que la sentència acabi amb aquesta teoria. Tothom esperava que la fi del judici matés la manipulació política i els judicis paral·lels que des de d'un primer moment han acompanyat el cas. Així s'ha acabat amb el sentiment de ràbia i injustícia afegit al dolor que comporta tota pèrdua.

El seguiment del judici als mitjans ha fet mal a les víctimes?
És la lluita de sempre, davant la qual les víctimes no renuncien a protestar. Legalment, però, tenen poca cosa a fer. El que fan és queixar-se en la intimitat, plorar a casa seva... Moltes persones ni llegeixen, ni miren, ni escolten certs mitjans de comunicació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.