Política

De la Vega respecta les paraules de Montilla i Clos les comprèn "perfectament"

La vicepresidenta del govern espanyol, Maria Teresa Fernández de la Vega, ha assenyalat aquest dijous des de La Moncloa que "respecta" les manifestacions que el president de la Generalitat va fer ahir a Madrid, en què va advertir de la "desafecció" creixent a la societat catalana respecte a l'Estat a causa dels problemes de Rodalies, la situació del Tribunal Constitucional i els atacs a Catalunya.

Amb tot, De la Vega ha assegurat que la societat catalana té, per part del govern espanyol, "tota l'atenció que ha de tenir" perquè l'executiu, ha afirmat, està "donant respostes" als problemes, i ho fa en cooperació amb totes les administracions públiques. Segons De la Vega, més enllà de "problemes puntuals" dels quals el govern espanyol "s'està ocupant" en aquesta legislatura, l'executiu espanyol ha escoltat i donat forma a moltes aspiracions de la societat catalana i ho seguirà fent.
Clos, per la seva banda, ha comentat que ell estava present en l'acte en el qual Montilla va fer aquestes afirmacions, i va afegir que les va comprendre "perfectament". Així, ha explicat que, al seu judici, el que el president de la Generalitat va dir va ser que aquest Govern està prenent les decisions "adequades" perquè aquest "risc" de desafección "no ocorri".

El discurs de Montilla
El president de Generalitat de Catalunya, José Montilla, va reclamar ahir que Espanya compleixi amb Catalunya en matèria d'infraestructures i de desplegament de l'Estatut. I va advertir de la desafecció, el pessimisme i l'allunyament de la ciutadania catalana vers els polítics.
En aquest sentit, Montilla va afirmar que els problemes que pateix Catalunya, dels quals va destacar el recurs de l'Estatut al Tribunal Constitucional, les infraestructures i les obres del TGV i els atacs anticatalans, necessiten una reposta política "clara, sòlida i convincent". I és que, al seu entendre, la situació de Catalunya "no admet respostes en clau de campanya electoral", i si Espanya no atén les demandes dels catalans, la desafecció que es pateix pot ser irreversible.

Ho va dir a l'hotel Ritz de Madrid en un esmorzar informatiu organitzat per Nova Economia Fòrum. Montilla va prometre una resposta a aquesta situació des de Catalunya i va avisar que si no es dóna des d'Espanya, les conseqüències poden ser greus.

Despolititzar la llengua
A més, va apostar per despolititzar la llengua i la cultura catalana, mentre criticava "alguns grups polítics" per forçar aquests debats. La intenció de Montilla era que "les relacions entre Espanya i Catalunya deixin d'estar marcades pels sentiments hostils". El president de la Generalitat va voler defensar el model lingüístic de Catalunya i va reconéixer que "si des de l'inici de la transició els successius governs d'Espanya haguessin fet bandera de la pluralitat de llengües que conviuen a Espanya avui no estaríem on estem".

El president de la Generalitat va negar taxativament que hi hagi persecució del castellà a Catalunya o que s'obligui algú a parlar-lo i va recordar que és precisament el català el que està en una situació de desavantatge. Montilla s'ha referit a la politització de la Fira de Frankfurt i ha fet una distinció entre cultura i literatura catalanes. La cultura catalana, va recordar, s'expressa en dues llengues, català i castellà, però la literatura catalana és la que s'expressa en llengua catalana.

Durant la seva intervenció, el president també es va referir a la manca d'inversions en infraestructures, i va assegurar que crea una sèrie de desigualtats i això s'evidencia, per exemple, en el tema dels peatges.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.