Política

Els Ajuntaments catalans es constitueixen avui amb una política de pactes molt variada

Allà on s'ha presentat un recurs contenciós electoral la constitució s'endarrerirà fins al 6 de juliol

Els ajuntaments catalans es constitueixen avui, després de les eleccions del 27 de maig, amb una dinàmica de pactes molt variada, que inclou des de majories d'esquerres o nacionalistes fins a acords aparentment estranys com els segellats entre CiU i ICV o ERC i PP.

Encara que al mapa municipal són més freqüents els acords entre PSC i CiU o bé les aliances de forces d'esquerres, el mapa polític local és un mosaic en el qual cada poble presenta majories de govern diferents.

Un clar exemple de governs d'esquerra són les capitals de província, ja que a Barcelona governaran PSC i ICV-EUiA; a Girona es reeditarà l'acord entre PSC, ERC i ICV-EUiA; a Tarragona PSC i ERC; i a Lleida el PSC en solitari, després que ERC i ICV rebutgessin formar part del govern municipal.

El tripartit d'esquerres és una fórmula que avui es repetirà també a poblacions com Manresa, Mataró, Cambrils, Reus, Sitges, Terrassa o Vilanova i la Geltrú, mentre que també hi haurà governs d'esquerra a Ripoll (PSC i ERC), Viladecans (PSC i ICV), Salt (PSC i ERC) i les Borges Blanques (ERC i PSC).

Tripartits tricolors

També es constituiran avui tripartits, encara que de signe molt diferent, a Santa Perpètua de Mogoda, on PSC, ERC i CiU han pactat arrabassar l'alcaldia a ICV, a Castelldefels (PSC, ICV i CiU), a Molins de Rei (ICV, ERC i CiU), a Gandesa (PSC i ERC amb independents), Solsona (ERC, PSC i independents) i Tàrrega (PSC, ERC i independents).

O fins i tot quatripartits, com és el cas de Vic, on pactaran ICV, CiU, PSC i ERC, per evitar que Plataforma per Catalunya (PxC) governi.

Al Vendrell, on PxC també és decisiva, governarà la federació nacionalista en minoria, després del compromís del PSC de respectar la llista més votada.

Els acords entre PSC i CiU es donaran a poblacions com Salou, on el pacte entre aquests dos partits i els independents traurà l'alcaldia a l'històric Esteve Ferran, que havia governat la ciutat des de la seva segregació de la veïna Vila-seca al capdavant del partit personalista Ferran Units per Salou, o Falset, Banyoles, Montcada i Reixac i Sant Quirze del Vallès.

A Badalona, CiU al lloc d'ICV

Menció especial mereix Badalona, on l'actual alcaldessa, la socialista Maite Arqué, governarà en coalició al costat de CiU i ERC, després del retrocés electoral sofert en els comicis de maig i després que no es reediti el govern tripartit d'esquerres.

En canvi, CiU i PSC no han pogut pactar a Castelló d'Empúries, perquè una trànsfuga socialista donarà l'alcaldia al candidat d'ERC, que governarà al costat del PP i el grup local Entesa.

Els acords entre CiU i ERC es donaran a Teià, Cardedeu i Premià de Mar i a capitals de comarca com Tortosa, Valls, la Bisbal d'Empordà i la Seu d'Urgell.

Respecte als pactes entre CiU i PP, es donaran en ajuntaments com les Franqueses del Vallès i Aitona, i pactes entre PSC i PP, a consistoris com Cervelló.

A Vielha, el PP aconseguirà la seva alcaldia més important, després d'aprofitar el seu decisiu regidor per governar durant un any i mig al costat de Convergència Democràtica Aranesa (CDA).

El PP entra en joc i pacta

No obstant això, els resultats de les eleccions també han deparat aliances a priori estranys, com els pactes entre CiU i ICV a consistoris com Cerdanyola del Vallès, que serà "beneït" amb els vots a favor del PP, Molins de Rei, Begues i Pallejà, i l'esmentat entre ERC i PP a Castelló d'Empúries.

A Figueres i Tortosa, CiU ha aconseguit arrabassar l'alcaldia als socialistes, mentre que Banyoles també tindrà un alcalde convergent, que substituirà l'actual alcalde d'Esquerra, i se sumaran a Sant Cugat del Vallès, on el convergent Lluís Recoder ha aconseguit mantenir amb majoria absoluta la principal ciutat a mans de CiU, després de perdre els nacionalistes Tarragona.

En qualsevol cas, no tots els ajuntaments es constituiran avui ja que allà on s'ha presentat un recurs contenciós electoral la constitució s'endarrerirà fins al 6 de juliol, com Sant Andreu de Llavaneres (Maresme), on CiU va impugnar el resultat per un suposat error en el recompte.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.