Política

Estat francès

Política

Macron combina renovació i continuïtat al seu nou govern

El nou gabinet manté alguns dels actuals pesos pesants i promociona diversos noms de l’entorn del president

L’executiu reivindica la sobirania industrial i alimentària amb el canvi de nom dels ministeris respectius

La Presidència francesa ha anunciat aquest divendres la composició del nou govern de la República, que combina renovació i continuïtat, ja que hi continuen pesos pesants de l’actual executiu com els ministres d’Economia, Bruno Le Maire, i d’Interior, Gérald Darmanin.

La diplomàtica conservadora Catherine Colonna, portaveu del govern durant la presidència de Jacques Chirac, serà la titular d’Exteriors, segons la llista que ha donat a conèixer aquesta tarda el secretari general de l’Elisi, Alexis Kohler. Clément Beaune repeteix com a número dos d’Exteriors, ministre delegat i responsable directe d’Europa.

El nou Executiu inclou diversos fidels macronistes que han estat promocionats, com l’ex-secretària d’Estat Olivia Grégoire, que es convertirà en la nova portaveu de l’executiu francès. La consellera del president Rima Abdul Malak surt de l’anonimat per passar a encapçalar el ministeri de Cultura, en substitució de la conservadora Roselyne Bachelot.  Stanislas Guerini, delegat general del partit del president francès, Emmanuel Macron, es farà càrrec del departament de Transformació i Funció Pública.

Entre els 17 ministeris anunciats, sis ministres delegats i quatre secretaris d’Estat, destaquen altres noms de l’entorn del president, com el titular de Sanitat que va gestionar la pandèmia, Olivier Véran, que passa a ser el ministre delegat de la primera ministra responsable de relacions amb el Parlament. La cartera de Sanitat recaurà ara en Brigitte Bourguignon, exdiputada socialista el 2012 i de nou el 2017 amb La República en Marxa, el partit de Macron, que el 2022 va ser rebatejat com a Renaixement.

També destaca Amélie de Montchalin, una de les cares més joves del nou executiu, de 36 anys, que serà la ministra de Transició Ecològica i Cohesió dels Territoris. Agnès Panier Runacher agafa la cartera de Transició Energètica.

El controvertit advocat Éric Dupond-Moretti repeteix en el càrrec el ministre de Justícia; l’exministre d’Ultramar Sébastien Lecornu s’ocuparà ara de Defensa, i la diputada macronista Yaël Braun-Pivet estarà a càrrec d’Ultramar.

L’historiador Pap Nd’iaye, professor de la prestigiosa universitat de Sciences Po i director del Museu de la Immigració, serà el nou ministre d’Educació Nacional i Joventut. La titular d’Educació Superior i Recerca serà la física Sylvie Retailleau, procedent de la direcció de la Universitat Paris-Saclay.

Ha sorprès el canvi de nom d’alguns ministeris, com el d’Economia, Finances i Sobirania Industrial i Digital, així com el d’Agricultura i Sobirania Alimentària, que recau en el centrista Marc Fesnau. Aquesta reivindicació de la sobirania coincideix amb les promeses de Macron d’augmentar l’autonomia i independència del país en la producció industrial i alimentària.

El conservador Damien Abad, que acaba d’abandonar la prefectura del grup parlamentari del partit conservador Els Republicans, serà el ministre de Solidaritat, Autonomia i Persones Minusvàlids.

Finalment, la cartera d’Esports i Jocs Olímpics i Paralímpics l’agafarà la fins ara directora de la Federació Francesa de Tennis, Amélie Oudéa-Castéra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.