Barcelona evita censurar les clavegueres de l’Estat
Només ERC fa costat a una proposta de Junts que incloïa des de l’operació contra Xavier Trias fins a les sospites d’intervenció del CNI en el 17-A
El ple aprova el nou reglament de participació
Només Esquerra Republicana va fer costat ahir en el ple de l’Ajuntament de Barcelona a una iniciativa del grup de Junts per Catalunya que demanava condemnar les ingerències de les clavegueres de l’Estat en la política de la ciutat. La moció, presentada per Neus Munté, que ahir es va estrenar com a presidenta del grup en el ple, denunciava tant l’operació contra Xavier Trias, amb la publicació d’una notícia sobre un compte corrent fals a Suïssa de l’aleshores alcalde, com els casos d’espionatge amb Pegasus i la presumpta intervenció del CNI en el control de l’imam Es-Satty, cervell dels atemptats del 17-A.
En presentar el text, Munté va afirmar que la querella impulsada des de l’Ajuntament per l’afer Pegasus “és un bon començament”, però va defensar que cal anar fins al fons de les informacions que s’han difós. “Cal llum i veritat”, va dir. Esquerra hi va votar a favor, tot i que la regidora Elisenda Alamany va qualificar el text de Junts de “batibull”. La inclusió de diverses qüestions també va ser aprofitada per la resta de grups per desacreditar la proposta. “Està mal plantejada”, va dir el regidor Jordi Martí, dels comuns. Tant Martí com Colau van tenir, durant el ple, paraules de record per a Elsa Artadi, a qui van desitjar un ràpid restabliment.
Un dels punts aprovats en la sessió d’ahir va ser el nou reglament de participació, que substitueix el de l’any 2017, anul·lat per una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El nou reglament incrementa de 15.000 a 88.000 el nombre de firmes necessàries per poder convocar una consulta ciutadana i s’actualitza, ja que incorpora els pressupostos participatius, les taules deliberatives i la participació telemàtica.
El regidor de Drets de la Ciutadania, Marc Serra, va subratllar que el nou reglament és en “un 90% idèntic al que es va aprovar el 2017” i va qualificar de “desproporcionat” el nombre de signatures que arran de la sentència del TSJC ara seran necessàries per convocar una consulta ciutadana. El govern municipal va tornar a instar el govern de la Generalitat a canviar la llei per rebaixar el nombre de signatures que són requerides. Segons el regidor, els que van impugnar el reglament anterior són “els que volen evitar que la ciutadania pugui participar en les consultes”.
Protesta a Sant Jaume
Mentre es desenvolupava el ple, la plaça Sant Jaume va tornar a ser l’escenari ahir d’una manifestació del personal del servei municipal d’atenció domiciliària, que lluita per un conveni. Reclama jornades de 35 hores intensives –matí o tarda–, baixes laborals reconegudes plenament i un increment de sou segons l’IPC.
D’altra banda, Ciutat Vella farà una modificació del seu pla d’usos amb l’objectiu de regular-hi el comerç en dos sectors molt concrets. Per un costat, es prohibirà l’obertura de nous establiments de canvi de moneda, negoci que al centre de la ciutat ha florit amb l’èxit del turisme, i, per l’altre, s’impedirà obrir nous supermercats allà on es consideri que ja hi ha una saturació d’aquest tipus de comerç.