La repressió que uneix
Vuit mesos de treball culminen a Barcelona amb una trobada de denúncia de 90 col·lectius antirepressius, també de sobiranistes, i per recaptar fons
S’anima la ciutadania a sortir al carrer i a no esperar cap directiva dels polítics
No va ser fàcil i ho demostra el fet que les converses han durat vuit mesos fins a materialitzar-se en la jornada d’ahir al parc de l’estació del Nord de Barcelona, però la repressió en totes les formes i àmbits –persecució cultural, sindical, antifeixista o lingüística, entre altres– va permetre fer visible com gairebé 90 col·lectius locals o històrics vinculats amb l’independentisme –Meridiana Resisteix, diversos CDR, el Col·lectiu Enriqueta Gallinat o Miquelets al Combat, per posar-ne alguns exemples– compartien espai i reivindicacions amb entitats no manifestament sobiranistes (o no només) com la Plataforma Antirepressiva de Ponent, Anonymous, Procés Constituent o Lluita Internacionalista.
Amb els lemes Tombem les lleis repressives i Alliberem-nos de l’Estat espanyol, es va desenvolupar una jornada de caràcter reivindicatiu, però també festiva, amb actuacions musicals de grups com Música per la Llibertat o Roger Español, entre altres, en què es volia remarcar la necessitat de tornar a mobilitzar el carrer. En els diversos parlaments es va fer una crida per recuperar espais de protesta per defensar drets i llibertats sense esperar res dels partits polítics. De fet, manifestament es va evitar que cap formació donés suport explícit o intervingués en un acte en què sí que es va veure algun polític de passada, com a primera hora Francesc de Dalmases (JxCat), tot i que sí que consta Reagrupament entre els adherits. La diversitat ideològica i de pensament amb l’objectiu de buscar “la unitat d’aquests col·lectius” per fer-se més forts va quedar palesa en el fet que des de l’escenari van haver-hi intervencions dures com la de Freddy Bentanachs, de Miquelets al Combat, que va assegurar que els partits o entitats com Òmnium i l’Assemblea “ens enganyen”, però a la vegada hi havia sectorials de l’ANC com la de persones represaliades o la de Sants-Montjuïc donant suport a la jornada.
“Som un sol poble” i “Organitzem-nos entre nosaltres” sense esperar ordres polítiques per sortir al carrer en representació dels més de 4.000 represaliats per les administracions i l’Estat espanyol, segons van xifrar, van ser algunes de les consignes repetides en una tarda en què un dels objectius també era recaptar diners per mitjà de les consumicions adquirides a la barra o les contribucions en una caixa solidària. Totes les aportacions que es van recaptar durant la jornada es repartiran entre les diferents entitats i col·lectius antirepressius que hi van participar, que, al seu torn, decidiran a què les destinen per ajudar les persones que tenen algun procediment judicial obert. En funció de la valoració que facin del desenvolupament de la jornada d’ahir es plantejarà si seria positiu organitzar una segona trobada conjunta o establir algun tipus de col·laboració estable entre les entitats.
La intenció d’ahir era fer visibles totes les iniciatives que es fan arreu del país des de fa anys per intentar “reactivar” la ciutadania, explicaven alguns integrants dels col·lectius impulsors.