Política

La UE aprova el Tractat de Lisboa que substituirà al projecte de Constitució Europea

Els líders de la UE es van posar d'acord de matinada sobre el nou tractat que substituirà a la fallida Constitució Europea i que pretén modernitzar les institucions comunes i enfortir la presència de la Unió Europea al món.

El nou Tractat, que serà signat a Lisboa el 13 de desembre, va rebre finalment el vistiplau dels 27 governs de la Unió després d'una dura negociació amb Polònia i Itàlia i l'acceptació parcial de les condicions que plantejaven per a signar el document.

Negociacions
La presidència de la UE, que ocupa Portugal aquest semestre, va aconseguir el seu propòsit de treure endavant el tractat després de negociar individualment amb Roma, que aconsegueix un eurodiputat més, i Varsovia, que assoleix garanties addicionals per a l'exercici de la seva capacitat de bloqueig.

El resultat posa fi a sis anys de disputes institucionals a la UE i a un període de paràlisi que donarà pas, a partir d'aquest mateix divendres, a altres prioritats molt més rellevants per als ciutadans, segons ha recalcat Barroso.

Alt representant
Un últim ajust institucional va girar entorn la designació del futur Alt Representant de la Unió, càrrec que exerceix l'espanyol Javier Solana.

Els 27 van acordar que el nou Alt Representant serà nomenat l'1 de gener del 2009, data d'entrada en vigor del Tractat de Lisboa, però de manera provisional fins que pugui ser confirmat al novembre quan es constitueixi la nova Comissió Europea, de la qual serà també vicepresident.

Manifestació
Mentrestant, a pocs metres de les instal·lacions del Parc de les Nacions, on se celebrava el cim, prop de 200.000 treballadors van protagonitzar una de les manifestacions més multitudinàries dels últims anys a Lisboa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.