parlament europeu
El comitè de l’Eurocambra que investiga l’ús de Pegasus a la UE descarta per ara enviar una missió a Espanya
Fonts parlamentàries asseguren que no es pot incloure una visita a l’Estat per motius de calendari
El comitè de l’Eurocambra que investiga l’ús de Pegasus a la Unió Europea descarta per ara enviar una missió a Espanya.
Segons han confirmat diverses fonts parlamentàries a l’ACN, la reunió de coordinadors del comitè no veu possibilitats d’enviar una delegació parlamentària a l’Estat per motius de calendari.
En tot cas, les mateixes fonts asseguren que la missió a Espanya es manté sobre la taula en cas que s’ampliés el mandat del comitè, que té una durada per ara d’un any. De moment, el comitè ha acordat fer missions a Israel, Hongria, Polònia i els Estats Units.
El comitè que investiga l’ús de Pegasus a la Unió Europea es va constituir el 19 d’abril, un dia després que Citizen Lab revelés que almenys 65 polítics independentistes i membres de la societat civil catalana van ser espiats amb el programa Pegasus.
Durant la reunió de coordinadors del passat 10 de maig es va plantejar la possibilitat que el comitè enviés una missió a Espanya després dels escàndols d’espionatge. En aquella trobada no es va acordar la missió a Espanya, però els grups sí van pactar missions parlamentàries a Israel, país d’on és l’empresa NSO, propietària de Pegasus, i Hongria i Polònia, els governs dels quals han admès la compra del programari d’espionatge. També es va acordar una missió als Estats Units.
Les missions només es poden fer en setmanes concretes del calendari parlamentari i aquest és l’argument del comitè: no hi ha temps per incloure una cinquena missió a Espanya amb els períodes assignats a aquesta activitat parlamentària.
Des de l’inici, la missió a Espanya no estava entre les principals prioritats de populars i socialdemòcrates, però sí de grups com els Verds, els liberals de Renovar Europa o l’Esquerra.