alemanya
Berlín adverteix contra protestes violentes davant un G7 bolcat cap a Ucraïna
El govern alemany garanteix les manifestacions sempre que no tinguin un caràcter violent
El govern alemany ha garantit aquest dilluns el dret a la manifestació pacífica durant la cimera del G7 a Elmau (Baviera), però ha advertit que no es toleraran “protestes violentes” davant una cita bolcada a mostrar cohesió i solidaritat cap a Ucraïna.
“El dret a la manifestació acaba aquí on sorgeix la violència i l’insult”, ha afirmat la ministra alemanya de l’Interior, Nancy Faeser, durant una visita aquest dilluns als emplaçaments en què discorrerà la cimera, que es desenvoluparà del diumenge pròxim fins al dimarts següent a la regió de Baviera.
Ja per a la vespra hi ha anunciades diverses manifestacions, la major de les quals s’ha convocat en la capital bavaresa, Munic, mentre que el diumenge hi ha anunciats diversos actes de protesta en Garmisch Partenkirchen, a uns 20 quilòmetres d’Elmau.
Els voltants del castell i complex hoteler on se celebrarà la cimera han quedat acordonats i tancats, mentre que s’ha previst un dispositiu policial integrat per 8.000 agents, una de les comeses dels quals serà impedir que els manifestants arribin a Elmau.
Aquesta és la segona vegada que Elmau acullirà una cimera entre les set grans potències, després de la celebrada en 2015, llavors amb Angela Merkel en la cancelleria alemanya i Barack Obama a la Casa Blanca.
Al costat dels líders dels Estats Units, el Japó, el Canadà, el Regne Unit, França, Itàlia i Alemanya –país que exerceix la presidència de torn del G7– acudiran els de l’Argentina, Indonèsia, l’Índia, el Senegal i Sud-àfrica, mentre que l’ucraïnès Volodímir Zelenski, intervindrà en format virtual.
El G7 d’Elmau se celebrarà just entre el Consell Europeu de Brussel·les, que s’obrirà el dijous, i la cimera de l’OTAN de Madrid, que ho farà el dimecres de la setmana següent. En les tres trobades, el tema dominant serà Ucraïna.
En la G7 hi ha una “unitat mai vista” entorn de la determinació de tots els seus membres de fer costat a Ucraïna, segons han afirmat fonts governamentals en la presentació dels continguts de la cimera.
Berlín pronostica que a Brussel·les s’aconseguirà el suport dels Vint-i-set al reconeixement d’Ucraïna com a país aspirant a ingressar a la UE, d’acord amb la proposta de la Comissió Europea (CE) i al compromís expressat per Scholz, el president francès, Emmanuel Macron, i el primer ministre italià, Mario Draghi, en la seva recent trobada a Kíev amb Zelenski.
Menys confiades s’han mostrat les fonts governamentals alemanyes respecte a la possibilitat que Turquia retiri el seu rebuig a l’ingrés de Finlàndia i Suècia abans de la cimera de l’OTAN a Madrid. “Desitgem que això ocorri. Però si es demora un parell de setmanes, no serà una catàstrofe”, han afirmat.