Política

estat francès

L’oposició imposa Macron exigències per a evitar la paràlisi legislativa

Li recorden que després de les eleccions ja no té “legitimitat per a aplicar el seu programa”

L’oferta del president francès, Emmanuel Maron, per arribar a acords de coalició o puntuals per a solucionar la paràlisi legislativa després de la pèrdua de la majoria absoluta en l’Assemblea Nacional ha rebut aquest dijous una resposta més aviat freda, perquè cap partit vol donar-li un xec en blanc.

Els representants de totes les formacions d’oposició han exigit el president gestos per a recolzar les seves lleis, un dia després que, en un discurs solemne a la nació, el president els allargués la mà per a superar les divisions i superar així la fragmentació parlamentària sorgida de les legislatives del passat diumenge.

Amb més o menys contundència, els membres de l’oposició han demanat Macron que renunciï a part del programa amb el qual va ser reelegit a l’abril perquè consideren que ha quedat desacreditat dos mesos més tard amb la pèrdua de la majoria absoluta en l’Assemblea Nacional.

Després de les eleccions, Macron havia apel·lat a “superar les diferències polítiques” per a “construir compromisos nous” que permetin trobar “una majoria més àmplia”, basada en un acord de coalició o en pactes puntuals. Però va acompanyar aquesta mà tendida d’un advertiment, la de “no perdre la coherència del projecte que els francesos van triar l’abril passat”.

I és precisament aquesta última part la que ha suscitat el rebuig generalitzat dels representants de l’oposició, que consideren que per a trencar la paràlisi és necessari que el grup del president renunciï a algunes de les propostes del seu programa per a mantenir-se a l’Elisi. “No es pot canviar de mètode sense moure una coma del seu projecte”, ha advertit en la ràdio France Inter l’ultradretà Jordan Bardella, que va insistir que ha de ser el president qui accepti les propostes de l’oposició perquè ha perdut la seva majoria absoluta.

De manera semblant s’han manifestat des de la França Insubmisa. El diputat François Rufin ha assenyalat en la televisió BFMTV que Macron “ja no té legitimitat per a aplicar el seu programa”.

Altres formacions han estat més moderades, però també han fet notar que el president ha de negociar si vol aconseguir els pactes que li permetin salvar la legislatura.

No al mercadeig de vots

Aquest és el cas dels Republicans, la dreta tradicional, que va obtindre 61 diputats, suficients per a apuntalar la majoria del president, però que assegura que no vendrà el seu suport a canvi de res.

Olivier Marleix, nou president del grup parlamentari dels conservadors, ha avisat que no es prestaran a un “mercadeig” de vots, així i tot s’ha mostrat disposat a estudiar “cas a cas” el seu possible suport a les propostes governamentals.

En aquest grup pot trobar Macron el suport suficient per a tirar endavant la seva controvertida reforma de les pensions que preveu un retard de l’edat mínima de jubilació dels 62 actuals fins als 65 anys i que, per a alguns analistes, va causar la seva caiguda en les urnes.

“Si Macron es manté en el seu projecte, serà el responsable del bloqueig de França”, va assegurar la socialista Valérie Rabault, durant un temps candidata al lloc de primera ministra que finalment va recaure en Elisabeth Borne.

Davant les exigències de l’oposició, la portaveu del govern, Olivia Grégoire, s’ha mostrat conciliadora i ha apel·lat al diàleg.

La portaveu de l’Executiu va matisar que la mà tendida pel president es dirigia a tots els partits, però que no contemplen pactar ni amb la ultradreta de Marine Le Pen ni amb l’extrema esquerra de Jean-Luc Mélenchon, les dues principals forces de l’oposició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.