Letònia
Un ciberatac bloqueja el centre de dades de la radiotelevisió letona
La incidència s’ha pogut resoldre després d’unes dotze hores
Els països bàltics han patit diverses onades d’atacs informàtic des de l’inici de la guerra a Ucraïna
Un centre de dades clau a Letònia, el Centre de la Radiotelevisió Estatal (LVRTC), que gestiona la major part dels serveis digitals de ràdio i televisió del país i altres serveis essencials, ha patit un ciberatac durant unes dotze hores ahir dimecres, segons ha informat aquest dijous un portaveu.
Vineta Sprugaine, responsable de comunicació de l’LVRTC, ha explicat a l’agència Efe que un dels serveis afectats ha estat el de la signatura electrònica per a l’autentificació de documents i contractes electrònics.
Sprugaine ha indicat que no pot donar més detalls del succés fins que la Unitat de Resposta d’Emergència Informàtica (CERT.lv) hagi analitzat les dades del que sembla ser un atac sofisticat que ha anat més enllà d’un cas de denegació de servei (DoS), la tècnica més utilitzada per per bloquejar llocs d’internet.
L’LVRTC ha hagut d’aturar l’accés a diversos serveis allotjats als seus centres de dades, com els de signatura electrònica, per evitar que els pirates informàtics hi accedissin.
L’agència proveeix de serveis comercials d’emmagatzematge de dades, allotjament web i serveis al núvol a clients com operadors nacionals i internacionals de telecomunicacions, a més de proporcionar transmissions en directe a torres de comunicacions de radiotelevisió a tot el país.
El ciberatac ha estat detectat a primera hora de la tarda de dimecres i ha pogut ser limitat i rebutjat després de més de dotze hores. Tots els serveis han tornat a funcionar aquest dijous, segons la portaveu.
Aquest no és el primer atac informàtic que pateix el centre però sí que és el més sofisticat registrat fins ara.
Des de l’inici de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia el passat 24 de febrer Letònia, Estònia i Lituània han patit diverses onades d’atacs contra serveis clau d’Internet. Els tres països bàltics han estat molt actius en l’enviament d’ajuda militar i humanitària a Ucraïna.
A finals de juny Lituània va informar de diversos ciberatacs reivindicats per hackers russos contra recursos d’internet governamentals, com el ministeri d’Exteriors, i d’algunes empreses privades.
Els atacs, la majoria d’ells del tipus de denegació de servei, que busquen bloquejar llocs a internet, han estat considerats com una resposta a l’aplicació per part de Lituània de les sancions de la Unió Europea contra Rússia en relació amb el trànsit de mercaderies des de Rússia cap a l’enclavament rus de Kaliningrad.