Ribó i Paluzie retreuen a Europa que no actuï després del Catalangate
L’expresidenta de l’ANC creu que seria “vergonyós” que el comitè de l’Eurocambra que investiga Pegasus no visiti Espanya
L’exsindic de Greuges, Rafael Ribó, i l’expresidenta de l’ANC Elisenda Paluzie han retret aquest dimecres a la Comissió Europea que no actuï per defensar els drets fonamentals després de les revelacions del ’Catalangate’. En un acte sobre l’espionatge amb Pegasus a personalitats catalanes que celebrat a la delegació del Govern a Brussel·les, Ribó ha dit que l’executiu comunitari no fa prou per defensar els drets humans, mentre Paluzie ha subratllat que ha tingut “moltes decepcions els últims anys” amb la Comissió Europea. D’altra banda, l’expresidenta de l’ANC ha dit que seria “vergonyós” que el comitè de l’Eurocambra que investiga Pegasus no visiti Espanya, on, ha subratllat, “s’han notificat més casos a la Unió Europea”.
En les seves intervencions, Ribó i Paluzie han remarcat que l’espionatge amb Pegasus busca tenir un “efecte paralitzador” en el moviment independentista. Paluzie ha denunciat que es tracta d’un fet que s’emmarca en un “context repressiu més ampli” i que busca evitar que la societat civil participi en activitats polítiques en pensar que és “perillós”.
L’expresidenta de l’ANC ha denunciat que l’espionatge amb Pegasus és un “atac a tot un moviment polític”. Ha explicat la causa judicial iniciada per denunciar l’espionatge i ha expressat el temor que cap investigació sobre els fets tiri endavant i que s’esperi que “passi el temps”.
Al seu torn, l’exsíndic ha lamentat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no s’hagi referit a l’espionatge amb Pegasus a l’Estat en el discurs d’aquest dimecres. A més, ha criticat que al Congrés no hagi tirat endavant una comissió per investigar l’espionatge amb Pegasus. “Ningú està assumint responsabilitats”, ha assenyalat.
En l’acte també han intervingut el catedràtic emèrit de Dret Penal a la Universitat de Barcelona Joan Queralt i el professor de la Universitat Tecnològica de Delft Ben Wagner. Queralt ha apuntat que és difícil regular l’ús d’aquests programaris per part dels serveis secrets, mentre Wagner ha criticat la manca de rendició de comptes per aquestes accions.